Borravaló és szervizdíj: Mikor és hogyan adjunk?

A borravaló adása a vendéglátásban gyakran felmerülő kérdés, amely kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal is állást foglalt. A szervizdíj és a borravaló közötti különbségek megértése kulcsfontosságú a helyes gyakorlat kialakításához.

A szervizdíj egy jogszabályban meghatározott bevételi típus, amelyet a vendéglátóhely dolgozóinak bérére kell fordítani, és minden vendég számára kötelezően fizetendő. Ezt az összeget a vendéglátóhely szabadon határozhatja meg, de köteles azt az étlapon feltüntetni. A szervizdíjat nem csak a közvetlenül a vendéggel foglalkozó felszolgáló kapja meg, hanem az összes ott dolgozó, előre meghatározott mértékben részesül belőle. Az előnye, hogy kedvezményesen adózik, így jelentősen hozzájárul a dolgozók méltányos bérezéséhez.

A borravaló ezzel szemben egy önkéntes juttatás, amelynek mértékét a vendég határozza meg, így kifejezve elismerését a kiszolgálás minőségéért. A borravaló adásának módja azonban befolyásolhatja, hogy a felszolgáló milyen mértékben részesül belőle, és hogy milyen adózási kötelezettségek terhelik. Ha a borravalót közvetlenül a felszolgálónak adjuk készpénzben, vagy egy erre a célra kijelölt tárolóba helyezzük, akkor az adó- és járulékmentes. Viszont ha a számla végösszegével együtt fizetjük ki, vagy a munkáltató osztja szét a tároló tartalmát, akkor adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli.

Összefoglalva, a borravaló nem egyenlő a szervizdíjjal, hanem a vendég külön elismerésének jele. A Gazdasági Versenyhivatal azt javasolja, hogy a vendégek gondolják végig, kit és hogyan kívánnak díjazni, figyelembe véve az adózási és önkéntes jellegű különbségeket.