A forint erősödése és a piaci reakciók a kormány bejelentéseire

Hidegzuhanyként érkezett a kormány különadó-emelésének bejelentése, de a piaci szereplők hamarosan felismerték, hogy ezek az intézkedések a költségvetési fegyelem fenntartását szolgálják, ami erősítette a forintot. A magyar deviza több mint egyhónapos csúcsra erősödött az euróval szemben, miközben a hazai tőzsde is pluszban zárt, és az üzemanyagárak csökkentek. Heti összefoglalónkban részletesen is kitérünk a történésekre.

A héten a forint az euróval szemben 393-as szint alatt kezdte a kereskedést. A kormány költségvetési bevételnövelő intézkedései hatottak leginkább az árfolyamra a hét elején. Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója szerint a forint erősödését a júniusi alacsony költségvetési hiány is elősegítette. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője elmondta, hogy a szakmai körökben már előre látták a különadó-emelés lehetőségét.

A forint gyengülése a hét elején folytatódott, amikor a vártnál alacsonyabb, 3,7 százalékos júniusi inflációs adatokra reagált a piac. A kedvező inflációs adatok hatására a befektetők a monetáris lazítás folytatását várták, de a gyengülés nem tartott sokáig, és a forint hamarosan ismét erősödni kezdett.

Amerikából kapott erősítést a forint

Az amerikai inflációs adatok kedvezőbbek voltak a vártnál, ami gyengítette a dollárt és pozitívan hatott a forintra. A hét második felében a forint erősödése volt a jellemző, pénteken pedig már 393 forint alatt kereskedtek az euróval. Jerome Powell, a Fed-elnök kongresszusi meghallgatáson tett nyilatkozata is hozzájárult a forint erősödéséhez. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint a dollár gyengülését az amerikai inflációs adatok és a kamatvágási várakozások befolyásolták.

Így mozoghat a forint a jövő héten

A következő héten az európai inflációs adatok és az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése lesznek a figyelem középpontjában. Varga szerint az EKB valószínűleg nem változtat a kamatokon, de a kommunikáció változásai izgalmasak lehetnek. A forint árfolyama a következő hetekben a 387–397-es, míg a dollár–forint esetében a 357–367-es árfolyamtartományban mozoghat.

Pluszban zárt a magyar tőzsde

A hazai tőzsde a hét elején még alulteljesített, de szerdától emelkedni kezdett, és végül pluszban zárt. A kormányzati bejelentések, mint például a védelmi hozzájárulás és az adóelengedések is befolyásolták a tőzsdei árfolyamokat. Horváth Gergely, a Makronóm Intézet elemzője szerint a Richter és a Magyar Telekom részvényesei örülhettek a leginkább, mivel a gyógyszergyártók és a távközlési vállalatok extraprofitadóját 2025-től kivezetik. A Magyar Telekom részvényárfolyama több mint 4 százalékkal emelkedett a hét folyamán.

Csökkentek az üzemanyagárak

Magyarországon az üzemanyagárak csökkentek, a 95-ös oktánszámú benzin átlagosan 616 forintért, a dízel pedig 623 forintért volt kapható literenként. A KSH adatai szerint a szomszédos országokban magasabbak voltak az árak. A gazdasági tárca szerint Magyarországon olcsóbban lehetett tankolni, mint a környező országokban.