A darazsak védelme Magyarországon: Jogszabályok és következmények

Magyarországon a darazsak irtása nemcsak környezeti, hanem jogi következményekkel is járhat, különösen, ha védett fajokról van szó.

A Hello Vidék felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon a társas darazsak, mint például a kecskedarázs, a német darázs, a lódarázs és a padlásdarázs gyakori vendégek lehetnek otthonainkban és kertjeinkben. Sokan hajlamosak vagyunk azonnal elpusztítani őket, amikor találkozunk velük, azonban ez jogszabályba ütközhet.

Néhány darázsfaj, mint például a pompás útonállódarázs, az óriás-tőrösdarázs, a pompás fémdarázs, a szöcskeölő darázs és a nagy smaragdfémdarázs, védett státuszban van. Ezeknek az egyedeknek az irtása komoly pénzbírságot vonhat maga után, amely 5000 és 50 ezer forint között mozog.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint májustól megjelennek a termetes tőrösdarazsak, amelyek bár félelmetesnek tűnhetnek, az emberekre és állatokra nézve teljesen ártalmatlanok. Ezek a rovarok hasznosak is lehetnek, hiszen segítenek például a cserebogár-populáció szabályozásában.

Fontos tudni, hogy az ártalmatlan fajok irtása nemcsak pénzbírságot, hanem súlyosabb esetben börtönbüntetést is eredményezhet. Az óriás-tőrösdarázs például 50 ezer forint természetvédelmi értékkel bír, és egy teljes fészek elpusztítása akár szabadságvesztéssel is sújtható.

Amennyiben védett darázsfajokkal találkozunk, érdemes szakképesítéssel rendelkező rovarirtót hívni az azonosításukhoz, hogy elkerüljük a jogszabályi szankciókat.