A mesterséges intelligencia most a víz alatti világ titkait tárja fel

A Google új mesterséges intelligencia alapú eszközt fejlesztett ki, amely a korallzátonyok egészségének monitorozására szolgál, és így segíti a tengerbiológusok munkáját.

A SurfPerch, amelyet a Google Research és a DeepMind közösen hozott létre, egy olyan mesterséges intelligencia által vezérelt rendszer, amely megkönnyíti a tengerkutatók számára, hogy válaszokat kapjanak a korallzátonyokkal kapcsolatos ökológiai kérdésekre. A korallzátonyok, bár csak az óceánok felszínének 0,1 százalékát borítják, a tengeri fajok negyedének otthont adnak, és számos fenyegetéssel, mint például a túlhalászás, betegségek és az éghajlatváltozás, kell szembenézniük.

Az eszköz képes több ezer órányi víz alatti hanganyag automatikus feldolgozására, amivel új ismereteket alkothat a korallzátonyokról. A zátonyok egészségének meghatározása, az éjszakai aktivitás nyomon követése és a mély, zavaros vizekben történő felmérés is lehetségessé válik az állatok sokféleségének és viselkedési mintáinak hangjai alapján.

A korábban manuálisan végzett víz alatti hangok elemzése helyett a mesterséges intelligencia segítségével már gyorsabban és hatékonyabban lehet feldolgozni az adatokat. A SurfPerch betanításához több mint 400 órányi korallzátony-hangot elemeztek önkéntesek, ami új zátonyhangok észlelését és rengeteg új halhang felfedezését tette lehetővé.

A rendszert szigorúan tesztelték, hogy gyorsan betanítható legyen bármilyen új zátonyhang észlelésére, csupán néhány példa segítségével. Ezáltal az új adatkészletek sokkal hatékonyabban elemezhetők, nem szükségesek a drága GPU-processzorok, és új lehetőségek nyílnak meg a zátonyközösségek megértésére és megőrzésére.