Két új pályázati felhívás az állattartó gazdaságok fejlesztésére

Az Agrárminisztérium bejelentette, hogy a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretében két új pályázati felhívást hirdetnek meg az állattartó gazdaságok fejlesztésére, összesen 200 milliárd forintos támogatással.

Az agrárminiszter, Nagy István tájékoztatása szerint az "Állattartó telepek fejlesztésének támogatása" című felhívás 150 milliárd forintos, míg a "Állattartó telepek megújításának támogatása" című felhívás 50 milliárd forintos forráskerettel jelenik meg. A nagyobb, komplex projekteket célzó felhívás 200 millió és 5 milliárd forint közötti támogatást kínál, míg a kisebb léptékű projektek esetében legfeljebb 200 millió forint támogatás igényelhető.

A miniszter kiemelte, hogy a két pályázat egymásra épül és kiegészíti egymást. A támogatások felhasználhatók építési munkálatokra, gépek és eszközök beszerzésére, valamint energetikai beruházásokra. Emellett speciális célokra is van lehetőség, mint például az ammónia-kibocsátás csökkentését célzó beruházások, vagy a szervestrágya kijuttatáshoz kapcsolódó gépek és eszközök beszerzése. A támogatások segítségével a termény, takarmány és alomszalma tárolásához kapcsolódó fejlesztések is megvalósíthatók.

A kisebb állattartóknak szóló felhívás lehetőséget biztosít arra, hogy a gazdaság működtetéséhez szükséges gép- és eszközbeszerzéseket valósítsák meg. A támogatások igénybevételéhez üzemméret és árbevétel alapján meghatározott jogosultsági feltételeknek kell megfelelni.

Az alap támogatási intenzitás 50 százalék, azonban a megújuló energiát hasznosító technológiák, például a napelemek kialakításához, valamint a járványvédelmi fejlesztésekhez 70 százalékos, míg az ammónia-kibocsátás csökkentését eredményező beruházásokhoz 80 százalékos támogatási intenzitás társul.

A felhívások tartalmi értékelési rendszere elsősorban azokat a projekteket részesíti előnyben, amelyek hozzáadott értéket képviselnek, pénzügyileg megalapozottak, és amelyek esetében a beruházó tartós üzleti kapcsolatokat ápol partnereivel. A támogatási kérelmek benyújtására a kisebb léptékű projekteket támogató felhívás esetén 2024. szeptember 17-től, a komplex projekteket támogató felhívás esetén 2024. október 15-től lesz lehetőség. A felhívásokhoz kapcsolódó további információk és mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a https://kap.gov.hu oldalon érhetők el.