Biden névkeverése a NATO-csúcson

Volodimir Zelenszkij elnézően reagált Joe Biden amerikai elnök bakijára, aki a washingtoni NATO-csúcstalálkozón összekeverte az ukrán elnök nevét Vlagyimir Putyinnal.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozón történt az eset, amikor Joe Biden egy Ukrajnát támogató egyezmény aláírása után beszédet mondott, és véletlenül „Putyin elnök úr”-ként említette meg Zelenszkijt. A hibát az amerikai elnök gyorsan korrigálta, és azzal magyarázta, hogy túlságosan arra fókuszál, hogy legyőzzék az orosz elnököt.

Zelenszkij Írországba érkezésekor nyilatkozott az újságíróknak, és megértően fogalmazott: „Egy tévedés volt. Az Amerikai Egyesült Államok sok támogatást nyújtott az ukránoknak, elnézhetünk néhány hibát”.

Bidennek a csúcson több szerencsétlen pillanata is volt. Egy sajtótájékoztató után tartott nyolcperces beszédében Kamala Harris alelnököt keverte össze Donald Trumppal.

Az amerikai elnök mentális és fizikai állapotát a novemberi elnökválasztás előtt sokan megkérdőjelezik, különösen az első elnökjelölti vita után, amely katasztrofálisan sikerült. George Clooney színész is arra szólította fel Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől, de Biden egy interjúban kijelentette, hogy csak akkor fog visszalépni, ha maga a mindenható Isten kéri.

A Telex Elektor podcastjának első részében részletesen elemezték Biden vitaszereplésének következményeit és a Demokrata Párt opcióit a választások előtti négy hónapban.

Donald Trump kampánystábja felkészült Joe Biden visszalépésére, megkérdőjelezték az alelnök, Kamala Harris alkalmasságát, gúnyolták viselkedését és becenevet is találtak neki. A demokrata stratégák a támadásokra válaszolva megerősítették Kamala Harris védelmét, úgy látják, hogy ez szükséges a novemberi győzelemhez.

Trump elnökjelölt és a Republikánus Párt szövetségesei fokozzák a támadásokat Kamala Harris ellen, mivel fenyegetőbb politikai ellenfelet látnak benne, mint Joe Bidenben.

Kamala Harris Észak-Karolinában gyűlt össze a támogatóival, ahol keményen szembeszállt Donald Trumppal, a Biden-kormány törvényhozási és külpolitikai eredményeit sorra véve arra figyelmeztetett, hogy egy második Trump-korszak ártana az országnak.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az alelnök és Donald Trump népszerűsége közti különbség mindössze egyszázalékos, valamint mellette szól még érvként, hogy színes bőrű, nő, és őt ismerik a legjobban a demokraták, és róla gondolják a leginkább, hogy alkalmas lenne jelöltnek.

A republikánusok fokozták a sokak által rasszistának és nőgyűlölőnek nevezett bírálatokat, megkérdőjelezték Harris alkalmasságát, gúnyolták viselkedését, és azzal vádolták, hogy eltitkolja az elnök egészségi állapotával kapcsolatos aggályait.

Trump új becenevet is adott az alelnöknek, "Laffin" Kamala Harrisnek, és Floridai kampányeseményén tartott beszédében több percet szentelt Kamala Harris támadásának.

Joe Biden elnöksége alatt a republikánusok sokszor figyelmeztettek arra, hogy a 81 éves demokrata vezető újraválasztása valójában a Kamala Harrisre való szavazást jelenti.

Trump kampánycsapata közzétett egy online hirdetést, amelyben a "nagy Kamala-féle eltussolást" mutatják be, és az alelnököt "alacsony IQ-jú Kamalának" nevezte.

Karen Finney demokrata stratéga szerint Trump és kampánya támadásai egy régi politikai forgatókönyv részei, amelyet a hatalmi pozícióban lévő nők aláásására használnak.

A Guardian arról írt, hogy Volodimir Zelenszkij a washingtoni NATO-csúcs után Nagy-Britanniába fog utazni. Washingtonban arról született döntés, hogy Ukrajna visszafordíthatatlanul a NATO tagja lesz, ezt Orbán Viktor is megszavazta. Ezt követően Oroszország bombázta Kijevet, az ukrán fővárosban találat érte a régió legnagyobb gyermekkórházát is.

Orbán Viktor az elmúlt napokban egy saját békemissziót szervezett meg, aminek keretein belül körbeutazta a Földet, hogy a legnagyobb vezetőkkel tárgyaljon az orosz-ukrán háború leállítása érdekében. A kormányfő 10 nap alatt 4 országban és 3 kontinensen járt, először Kijevbe utazott, ahol Zelenszkij fogadta, majd Moszkvában Vlagyimir Putyinhoz látogatott el. A 12 órás orosz tárgyalás után Kína fővárosába, Pekingbe utazott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta, végül pedig a washingtoni NATO-csúcstalálkozón vett részt, ahol Joe Biden amerikai elnökkel és az ismét elnökjelölt Donald Trumppal is találkozott.