Spanyol jobboldali koalíció szakadása

Váratlan fordulatot vett a spanyol politikai élet, amikor összeomlott a jobboldali Néppárt (PP) és a szélsőjobboldali Vox párt közötti együttműködés öt spanyol tartományban. A koalíció felbomlását az váltotta ki, hogy a PP támogatta a baloldali kormány javaslatát, miszerint 400, szülei nélkül érkezett menekült gyermeket helyezzenek át a Kanári-szigetekről az Ibériai-félszigetre. Ez a lépés túlment a Vox bevándorlóellenes politikáján, ami miatt azonnal kiléptek az önkormányzati koalíciókból, annak ellenére, hogy korábban ez a kapcsolat jelentős előrelépést jelentett számukra a hatalom felé.

A Kanári-szigeteken különösen súlyos a helyzet, hiszen az év első hat hónapjában 19 ezer menekült érkezett oda, ami 167 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A Néppárt általában szigorúan kezeli a bevándorlási kérdéseket, azonban a gyermekmenekültek esetében hajlandóak voltak engedményeket tenni.

A Vox párt nemrégiben csatlakozott az Orbán Viktor által támogatott, és az oroszpárti szélsőségeseket tömörítő Európai Parlamenti frakcióhoz.