Ursula von der Leyen sorsa a bilincsben: titkos alkuk és hatalmi harcok körvonalazódnak

Ursula von der Leyen esélyei az Európai Bizottság elnöki tisztségének második ciklusára a frissen megválasztott Európai Parlament támogatásától függenek. A képviselők többségének megnyerése mellett az EP összetett hatalmi dinamikájában is el kell igazodnia, amit a Patrióták Európáért frakció megjelenése is bonyolít. Von der Leyen támogatása nem egyértelmű, hiszen a titkos szavazás lehetőséget ad az alkukra, de bizonytalanságot is hordoz. Az alternatívák hiánya és a politikai káosztól való félelem azonban előnyére válhat.

Az Európai Parlament új összetétele és a hatalmi dinamika változása von der Leyen második ciklusra való esélyeit kérdésessé teszi. Az uniós kormányfők többsége támogatja, kivéve Giorgia Meloni és Orbán Viktor, akik ellene szavaztak vagy tartózkodtak. Von der Leyennek most az új törvényhozók támogatását kell megszereznie.

A július 18-ra tervezett megerősítő szavazáshoz 361 szavazatot kell szereznie. A Renew és az S&D képviselőcsoportok elméleti támogatása mellett nem számíthat az EPP minden tagjára, mivel többen elégedetlenek a zöld megállapodással és a környezetvédelmi jogszabályokkal.

Von der Leyen kényes egyensúlyozásba kezdett, különböző politikai csoportokkal tárgyal, és kompromisszumokat keres. A Zöldek/EFA és a Renew képviselőcsoportok tárgyalásokat folytatnak vele, de még nem ígérték oda támogatásukat. Az S&D és a Renew ragaszkodik az éghajlati célokhoz és a Green Deal tiszteletben tartásához, és elutasítják a populista és nacionalista frakciókkal való együttműködést.

Von der Leyen előtt álló kihívás, hogy olyan politikai programot dolgozzon ki, amelyet több frakció is támogatni tud anélkül, hogy elveszítenék arcukat vagy elidegenítenék az EPP tagjait.

A franciaországi előrehozott választások és az EP-ben megalakult Patrióták Európáért frakció megjelenése újabb kihívásokat jelent. A titkos szavazás lehetőséget ad a törvényhozóknak, hogy nyilvánosan ellenezzék, de titokban támogassák von der Leyent.

Giorgia Meloni tartózkodása és az ECR-rel való találkozás elmaradása miatt kérdéses, hogy pártja tagjai hogyan fognak szavazni. A Liga Párt átváltása a Patrióták Európáért frakcióba Meloni számára kormányválságot is kockáztathat, ha nyíltan támogatná von der Leyent.

A centrista frakciókon belül is vannak eltérő vélemények, és a szavazás titkossága miatt nem lehet biztosra venni, hogy a képviselők betartják ígéreteiket. A szavazás titkosságát érintő vita a parlamenti házszabály bevezetésekor is nagy vitát váltott ki.

Von der Leyen maga nem kockáztat, és a washingtoni NATO-csúcstalálkozót is kihagyta, hogy az EP-ben támogatást szerezzen. Ha azonban egy szavazattal is elmarad a szükséges többségtől, az Európai Tanácsnak új jelöltet kell állítania, ami politikai válságot idézhet elő.

Az új európai törvényhozók nagy száma és a jobboldal megerősödése további bizonytalansági tényezők, amelyek miatt még fontosabbá válik az Európa-párti törvényhozók meggyőzése.