Ukrán dróntámadás Rosztovban és a kijevi titkosszolgálat vezetőjének kijelentései

Ukrán drónok támadtak meg egy olajraktárat az oroszországi Rosztov régióban szombat hajnalban, amit a helyi tűzoltók hat óra alatt eloltottak. A támadás a Csimljanszkij kerületben történt, ahol a tűz közel 200 négyzetméteren pusztított, de a lakóépületek nem sérültek meg.

A rosztovi régió kormányzója, Vaszlij Golubev szerint a tűzoltásban egy tűzoltóvonatot is bevetettek, és a kár nem érintette a lakóterületeket. Az orosz védelmi tárca híradása alapján a légvédelmi erők két drónt lelőttek a rosztovi régió felett, és további kettőt a kurszki és belgorodi régiókban.

Az ukrán erők rendszeres dróncsapásokat és szabotázsakciókat hajtanak végre Oroszország területén, célba véve katonai eszközöket, olajfinomítókat és egyéb ipari létesítményeket. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon keresztül arról tájékoztatott, hogy légvédelmi erőik öt Sahíd típusú orosz drónból négyet elfogtak, az ötödik pedig Fehéroroszország légterébe tévedt, annak további sorsáról azonban nincsenek információk.

A nap további eseményei között szerepelt egy orosz tüzérségi támadás is, amely két ember életét követelte a Herszon régióban, és további két személy megsebesült a régió székhelyének határában, ezt Olekszandr Prokugyin, a megyei kormányzó ismertette.

Ezzel párhuzamosan, Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerző szolgálat, a Felderítő Főcsoportfőnökség (HUR) vezetője, provokatív kijelentéseket tett a Die Welt-nek adott interjúban. Budanov szerint több kísérlet is történt már az orosz elnök, Vlagyimir Putyin megölésére, de ezek eddig nem jártak sikerrel. Az ukrán vezérőrnagy nem részletezte, hogy milyen forrásokra támaszkodik, és nem erősítette meg, hogy az ő szolgálata vagy más ukrán titkosszolgálatok állnak-e a merényletkísérletek mögött. Budanov valószínűleg szándékosan fogalmaz kétértelműen, nem teljesen világos kijelentéséből, hogy ezeket a kísérleteket az ukrán titkosszolgálat végezte-e, vagy valaki Putyin belső ellenzékéből.

Budanov a történelmi párhuzamokat is felhozva utalt arra, hogy Putyin már nem kompromisszumkész figura az orosz elit körében, és a hatalmon töltött hosszú idő miatt az oroszok félnek elveszíteni őt, ami hasonló helyzethez vezethet, mint Joszif Sztálin halála után 1953-ban. Azt is elmondta, hogy szerinte, ha Putyin meghal, az orosz nép reakciója hasonló lesz, mint amikor Sztálin életét vesztette, és sokan úgy fogják érezni, hogy „összedőlt a világ”.

A Kreml Dmitrij Peszkov szóvivője reagált Budanov kijelentéseire, hangsúlyozva, hogy Putyin elnök biztonságát megfelelően szavatolják, és hogy a kijevi rezsim fenyegetéseit komolyan veszik.