Energiaitalok korlátozása alatt: Új tervezet a láthatáron

A kormány a KDNP-frakció kezdeményezésére előterjesztett egy törvényjavaslatot, amely korlátozná az energiaitalok értékesítését a 18 év alattiak számára. Az Igazságügyi Minisztérium által közzétett előterjesztés részletezi, mely termékek kerülhetnek tiltólistára.

A kereszténydemokrata képviselők tavaly óta lobbiznak az energiaitalok korlátozásáért, és a KDNP-s javaslattal mindenki egyetértett. Április 10-én a parlamentben tárgyaltak az energiaitalokról, de a törvényjavaslat még nem jutott el a szavazásig, jelenleg a Törvényalkotási Bizottság eljárására vár. Nacsa Lőrinc és Hollik István kereszténydemokrata politikusok április elején nyújtották be az Országgyűlés elé az erről szóló törvényjavaslatot.

A társadalmi egyeztetés alatt álló javaslat szerint tilos lenne az energiaitalok értékesítése vagy kiszolgálása azoknak, akik még nem töltötték be a 18. életévüket. A korlátozások azokra a termékekre vonatkoznának, amelyek legalább 15 mg/100 ml mennyiségű metil-xantint tartalmaznak, illetve olyan összetevőket, mint a ginseng, L-arginin, inozitol, glükuronolakton és taurin.

Az Igazságügyi Minisztérium által közzétett rendelettervezet pontosan meghatározza, milyen tartalmú energiaitalokat nem szabad 18 éven aluliaknak eladni. A rendeletet július 20-ig lehet véleményezni, és ha ebben a formában életbe lép, gyakorlatilag megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak.

A rendelettervezet célja, hogy összhangban legyen az Európai Unió irányelveivel, valamint hogy eleget tegyen az információs szolgáltatások és technikai előírásokkal kapcsolatos követelményeknek. A tervezet értelmében a rendelet a kihirdetését követő harmincadik napon lépne hatályba.

A rendelettervezet határvizsgálati lapján megemlítik, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz a 2011 novembere és 2023 októbere között összesen 565 esetben érkezett jelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett. Az energiaitalt esetek 21,5 százalékában (97 esetben) alkohollal együtt fogyasztották.

Az energiaital-fogyasztással járó tünetek között szerepel szédülés, ájulás, hányás, hányinger, erős szívdobogás, remegés, balkéz zsibbadás, magas vérnyomás, fejfájás, mellkasi fájdalom, nyugtalanság. A Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai alapján a tünetekkel, rosszullétekkel érintett 450 fő 74 százaléka (333 fő) 18 év alatti fiatal volt. A gyermekeknél és serdülőknél negatív hatással lehet az idegrendszer, a szív- és érrendszer fejlődésére, függőség alakulhat ki. A tervezetben foglaltak ezek a káros hatásokat akarják megelőzni.

Januárban megjelent egy átfogó összefoglaló jelentés az energiaitalok fiatalokra gyakorolt hatásairól, amely szerint többek között rosszabb alvást és romló iskolai teljesítményt okoznak. A Magyar Energiaital Szövetség elismerte, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt, bár a szövetség főtitkára, Csibi Sándor szerint ez alapján más italt is tiltani kellene. Csibi Sándor a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) főtitkára korábban a 24.hu megkeresésére elmondta, szövetségük a törvényjavaslatot ebben a formában nem támogatja, mivel véleményük szerint diszkriminatív módon, kettős mércét alkalmazva szabályozná az energiaitalok értékesítését.