Tajvani légvédelem készültségben a kínai rakétakísérletek miatt

Tajvan védelmi minisztériuma szombaton bejelentette, hogy figyelemmel kíséri a Kína északi részén, Belső-Mongóliában zajló rakétakísérleteket, és a légvédelmi erők készenlétben állnak, hogy bármilyen fenyegetésre azonnal reagálni tudjanak.

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, folyamatosan monitorozza a kínai katonai tevékenységeket, így a Belső-Mongóliában végrehajtott rakétateszteket is követik. Peking rendszeresen végez hadgyakorlatokat a sziget körül, de ritkán ad ki részletes információkat ezekről az eseményekről.

A tajvani védelmi minisztérium közleménye szerint helyi idő szerint péntek hajnali 4 órától több hullámban végrehajtott tesztkilövéseket észleltek a kínai rakétahadsereg részéről Belső-Mongóliában. Ez a terület mintegy 2000 kilométerre fekszik Tajvantól.

Nem ez az első alkalom, hogy Kína katonai tevékenységekkel próbál nyomást gyakorolni Tajvanra. 2022 augusztusában például rakétákat lőttek ki a Tajvan körüli vizekre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnökének látogatása miatt.

Tajvan radarállomásokat működtet központi hegyvonulatának néhány csúcsán, amelyek biztonsági források szerint messzire belátnak Kínába is, így képesek időben észlelni bármilyen fenyegetést.

Kína különösen ellenségesen viszonyul Lai Csing-te tajvani elnökhöz, akit „szeparatistának” neveznek. Lai májusban lépett hivatalba, és beiktatása óta Peking fokozta a katonai nyomást Tajvanra, beleértve számos hadgyakorlatot is.

Lai többször is tárgyalásokat ajánlott Kínának, de Peking minden alkalommal elutasította ezeket. Az elnök hangsúlyozza, hogy csak Tajvan népe dönthet saját jövőjéről, ezzel elutasítva Peking szuverenitási igényeit.

: Forrás: Reuters