Románia szárazság által okozott vízválsága

Erdélyben, a Fehér megyében a kánikula következtében közel negyven településen korlátozni kényszerülnek a lakosság ivóvízellátását, ami egyre sürgetőbbé válik a nem rendeltetésszerű felhasználás miatt.

Az Apa Citta Kft., a Fehér megyei vízszolgáltató bejelentette, hogy a magas hőmérséklet és a megnövekedett vízfogyasztás miatt több településen korlátozniuk kell az ivóvízszolgáltatást. A lakosságot figyelmeztették, hogy a vízcsapokat akár el is zárhatják, ha a vizet nem rendeltetésszerűen használják.

A szolgáltató hangsúlyozza, hogy a vízkészletek újbóli feltöltése elengedhetetlen, és arra kéri a lakosságot, hogy csak rendeltetésszerűen használják a vizet, különben leállíthatják a szolgáltatást.

Számos településen éjszaka, 22 és 5 óra, illetve 22 és 6 óra között szünetel az ivóvízszolgáltatás, de vannak olyan falvak is, ahol napközben, 10 és 17 óra között kell korlátozni a hozzáférést. A dél-erdélyi megyében már évek óta jelentkeznek nyaranta, szárazság idején az ivóvízgondok.

A Háromszék napilap szerint Kovászna megyében is problémát jelent a vezetékes víz rendeltetésszerűtlen használata, ami a mezőgazdasági célú felhasználás miatt csökkentett víznyomást eredményez a Sepsiszentgyörgy melletti falvakban.

Több panasz is érkezett a Közüzemek Rt.-hez a Kilyén, Szotyor, Kökös, Uzon, Szentivánlaborfalva, Bikfalva és Lisznyó településekről.

Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezérigazgatója szerint a nyomás csökkenése csak nyáron, szárazság idején tapasztalható, és a klórozott vezetékes víz öntözésre való használata tilos a hatályos romániai törvények szerint. A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a földeket a magas nitrit- vagy nitráttartalmú kutakból kellene öntözni, amelyeknek vize nem javallott emberi fogyasztásra.

A román meteorológiai szolgálat vörös hőségriasztást adott ki a hétvégére, ami a román média szerint az eddigi legnagyobb kiterjedésű vörös hőségriadó az ország történelmében, 28 megyét és a fővárost érintve.