Közel-keleti háborúhoz vezethet, ha Izrael megtámadja Libanont

Abdalláh Buhabib megbízott külügyminiszter szerint komoly következményekkel járna, ha Izrael katonai offenzívát indítana Dél-Libanon ellen, ami akár regionális háborúhoz is vezethetne.

Abdalláh Buhabib, a libanoni külügyminisztérium megbízott vezetője figyelmeztetett, hogy egy esetleges izraeli támadás Dél-Libanonban katasztrofális következményekkel járhat a Közel-Kelet egészére nézve. Buhabib hangsúlyozta, hogy a katonai eszkaláció veszélyes következményekkel járhat, és minden érintett félnek a párbeszédet és a békés megoldásokat kellene előnyben részesítenie.

A miniszter szerint egy ilyen konfliktus nem csak Libanonra és Izraelre nézve lenne pusztító, hanem a szomszédos országokra, mint Szíria és Jordánia, számára is szörnyű következményekkel járhatna. Buhabib kiemelte, hogy a libanoni kormány elkötelezett a stabilitás helyreállítása mellett Izrael határainál, és a határviták tárgyalások útján történő rendezésére törekszik.

A megbízott külügyminiszter szerint a konfliktusok erőszakos megoldása nem vezetne biztonsághoz, ehelyett a párbeszédre és nyugalomra van szükség. Buhabib hozzátette, hogy a nemzetközi közvetítők is aktívan részt vesznek a diplomáciai erőfeszítésekben, hogy csökkentsék a feszültséget a libanoni–izraeli határon.