Porördög akadályozta meg egy utasszállító földetérését

Az Airbus A320 típusú repülőgép igyekezett leszállni, azonban a meteorológiai képződmény kibillentette egyensúlyából.

Közvetlen landolás előtt került bele egy porördögbe a szaúdi Flyadeal légitársaság Airbus A320-as repülőgépe. A meteorológiai jelenség következtében a leszállást meg kellett szakítani.

A videót a repülőgéptársaság tette közzé X-en (korábban Twitter). A képsorokon látható, hogy az Airbus alacsonyan száll, viszont a földet érési zónájánál belerepül a porördögbe, amitől a gép instabillá vált. Ezután a pilóták ismét a magasba repültek.

A porördög elvonulása után az utasszállító biztonságosan leszállt, az airportal értesülései alapján senki nem sérült meg.

Mi az a porördög?

Az általában fél–10 méter tölcsérátmérőjű meteorológiai jelenség elsősorban nyáron keletkezik, amikor a homokos talajt vagy mezőt közvetlen napsugárzás éri. A föld feletti meleg levegő könnyebbé válik, mint a körülötte található, így felmelegszik. Az alacsony nyomás miatt egy száraz termiknek nevezett, légbuborék szerű képződmény alakul ki, amelybe levegő áramlik, majd forgó mozgásba kezd.

Szélsőséges esetben a forgás sebessége elérheti a 200 kilométer/órát, a haladási sebesség pedig a 100-at. Általában rövid életűek és gyengék, néhány másodperctől 10 percig tarthatnak el. A tornádókkal ellentétben a porördögök a szép időt jelzik, és a felszín felől indulnak, szemben a forgószelek felhőkből való alányúlásával.