Pohoda fesztivál: vihar miatt evakuálás és korai befejezés

Hatalmas vihar zavarta meg a pénteki Pohoda fesztivált Szlovákiában, ahol az erős szél a nagysátort is a földre döntötte, több sérültet pedig kórházba kellett szállítani.

A szlovákiai Pohoda fesztivál résztvevőit a vihar közeledtével arra kérték a szervezők, hogy keressenek biztonságos helyet az autóikban vagy sátraikban. A viharos időjárás miatt a nagysátor összeomlott, ami következtében többen megsérültek. Az Új Szó beszámolója szerint a rendezvényt még a vihar csúcspontja előtt félbeszakították.

A baleset során összesen tizenkét ember szenvedett könnyebb sérüléseket, akiket a helyszínen nyújtott elsősegély után kórházba szállítottak. A Szlovák Köztársaság Mentőszolgálatának tájékoztatása szerint a mentők 15 és 49 év közötti, többnyire könnyű sérültet láttak el, és a sérültek közül 14-et szállítottak a trencséni és a vágbesztercei kórházakba, többnyire fejsérülésekkel, felső és alsó végtag zúzódásokkal. Egy 20 és egy 24 éves nő szenvedett súlyosabb sérüléseket. A fesztiválorvos, Jaroslav Vidan szerint összesen 29 embert láttak el, 28-an könnyebben, egy ember pedig közepesen sérült, életveszélyben senki sincs.

A vihar következtében a szervezők a fesztivál korábbi befejezéséről döntöttek, mivel 24 órán belül nem tudták volna megoldani az összes építmény ellenőrzését. A sátorvárost így ma 12 óráig kellett elhagyni, a parkoló és a lakókocsipark 16 óráig tartott nyitva, a résztvevők elszállítására mentesítő járatokat is indítottak.

A balesetnek nincsen magyar sérültje és a konzuli szolgálat sem kapott segítségkérést – mondta Paczolay Máté külügyi szóvivő szombaton az MTI-nek. “Konzuli irodánk folyamatos kapcsolatban van a szervezőkkel és a kórházakkal” – tette hozzá a külügyi szóvivő. A trencséni repülőtéren 1997 óta rendezik meg a népszerű könnyűzenei fesztivált.

A szlovák szervezők szombat délutáni tájékoztatóján elmondták, hogy a sátrat 126 kilométer per órás szél elviselésére tervezték. Azonban ellentmondó közléseket tettek a vihar idején mért szélsebességről. Egyszer 93 kilométert említettek, de azt is mondták, hogy nincs pontos adat, mert a helyszínül szolgáló reptér irányítótornyában nem működött az ezt mérni hivatott készülék.

A rendőrség közveszélyokozás vétség miatt indított büntetőeljárást.