Elítélték az ecuadori elnökjelölt gyilkosait

Öt személyt ítéltek el az ecuadori elnökjelölt, Fernando Villavicencio meggyilkolásáért, aki a korrupcióellenes harc ismert alakja volt. A támadást a Los Lobos bűnszervezet hajtotta végre, feltehetően mexikói drogkartellek megbízásából.

Tavaly augusztusban, Quitóban egy iskola előtt lőtték le Fernando Villavicenciót, aki nem csak nemzetgyűlési képviselő, hanem elnökjelölt is volt. Az elkövetők között volt a Los Lobos bűnszervezet vezetője, Carlos Angulo, akit „A láthatatlan” néven is ismernek, és Laura Castilla, aki a merénylet lebonyolítását intézte. Angulo és Castilla 34 év 8 hónap börtönbüntetést kaptak, míg a gyilkosságban közreműködő Erick Ramirez, Victor Flore és Alexandra Chimbo 12 év börtönt kaptak.

Az ügyészség szerint Angulo egy quitói börtönből rendelte el a támadást, de ő ezt tagadja, állítása szerint őt csak bűnbaknak használják. Castilla a vádak szerint biztosította a fegyvereket, pénzt és a meneküléshez szükséges motorokat.

A bírósági eljárás során több mint 70 ember tett vallomást vagy adott bizonyítékot. Egy koronatanú szerint a bűnszervezet 200 000 dollárt kapott a gyilkosságért.

Villavicencio a mexikói és kolumbiai drogkartellek országba szivárgása miatt emelkedő bűnözés ellen szólalt fel, és bírálta a kormánytagok és a bűnözői csoportok közötti együttműködést. Halála előtt fenyegetéseket kapott, de továbbra is kampányolt, biztonsági csapat kíséretében.

A gyilkosság napján, 2023 augusztus 9-én, egy iskola előtt tartott beszéd után vesztette életét. Az esemény után egy elkövető meghalt a rendőrökkel kialakult tűzharcban, és hat kolumbiai férfit fogtak el, akiket később holtan találtak az El Litoral börtönben.

A nyomozás továbbra is zajlik annak felderítésére, hogy ki állhatott a Los Lobos merénylete mögött. Angulo bandájának állítólag szoros kapcsolatai vannak a mexikói Jalisco New Generation kartellel.