Amerikai és magyar borok: Nyárády Pablóval, a Trifecta Winery tulajdonosával

A Trifecta Winery tulajdonosa, Nyárády Pabló, aki erdélyi gyökerekkel rendelkezik, Amerikában és Magyarországon is készít borokat. A Napa-völgyi és tokaji borászat közötti különbségekről, valamint a borok egyediségéről beszélgettünk vele.

A Nyárády család több mint 200 éve foglalkozik borkészítéssel, és a legfiatalabb generáció, Nyárády Pabló, az Egyesült Államokban és Tokaj-Hegyalján is borokat készít. A Trifecta Winery tulajdonosa elárulta, hogy egy látogatás során szeretett bele a tokaji borokba, és ez vezetett a saját szőlőültetvény megszerzéséhez Tállyán.

Nyárády szerint a tokaji és a napai borászat közötti alapvető különbségek a történelmi hagyományokban, az egyedi szőlőfajtákban és a borkészítési technikákban rejlenek. Tokaj több mint ezeréves múltra tekint vissza, és híres aszúboráról, míg Napa városa az innováció és a modern technológia fellegvára a borászatban.

A két borvidék borai közötti különbségeket a terroir, a szőlőfajták és a borkészítési módszerek adják. Tokajban őshonos szőlőfajtákat, mint a furmint és a hárslevelű termesztenek, míg Napában főként francia fajták dominálnak. Nyárády kiemelte, hogy mindkét borvidék a világ legjobb borait képes előállítani.

Haraszthy Ágoston, a "kaliforniai borászat atyja" neve ismerős lehet azok számára, akik érdeklődnek a kaliforniai borok iránt. Ő vezette be az innovatív szőlészeti technikákat és a sokszínűséget a kaliforniai borászatba.

Nyárády szerint a magyar borok még nem ismertek kellőképpen Amerikában, de dolgoznak azon, hogy ez megváltozzon. Bízik abban, hogy Tokaj újra elnyeri régi hírnevét.

A borász elárulta, hogy kedvenc borvidékei közé az olasz Toszkána és a spanyol Jumilla tartozik, különösen a régi szőlőkből készült borokat részesíti előnyben.

A Trifecta borokat az Egyesült Államokban csak közvetlenül a pincészettől lehet megvásárolni, és jelenleg több mint négyéves várólista van rájuk. Magyarországon a tállyai birtokon működő borklubban érhetőek el a borok. Nyárády büszke arra, hogy az amerikai nyereségüket jótékonysági célokra fordítják, és hasonló terveik vannak a magyarországi borokkal is.