Németország vétózhatja meg az uniós védővámokat

Németország tartózkodni fog az Európai Unió hétfői szavazásán, amely a kínai elektromos járművekre kivetett ideiglenes vámokról dönt. A német autógyártók nyomására, akik a kínai piacot is jelentősen kihasználják, a kormány óvatosan jár el, hogy elkerülje a kereskedelmi háborút és a kínai megtorló intézkedéseket.

A német kormányra jelentős nyomást gyakorolnak a hazai autógyártók, mivel jelentős részüket Kínában értékesítik, és attól tartanak, hogy a vámok megtorló intézkedéseket és kereskedelmi háborút válthatnak ki.

Az Európai Bizottság 2023 szeptemberében indított szubvencióellenes vizsgálatot a kínai elektromos járműgyártók ellen, mivel Peking állítólag olcsó autóival elárasztotta az uniós piacot, hátrányos helyzetbe hozva az európai gyártókat. Az ideiglenes védővámokat 2023. július 4-én vezették be, de a végleges vámtarifákat csak novemberben rögzítik.

Kína válaszul dömpingellenes eljárást kezdeményezett az EU-ból származó hústermékek és szeszes italok ellen.

Az Európai Bizottság a szubvencióellenes vizsgálat lezárultáig teljes hatáskörrel rendelkezik a vámok kivetésére, de a nemzeti kormányok véleményét is figyelembe kell vennie. A végleges javaslatot, amely valószínűleg öt évre szóló vámokat tartalmaz, a nemzeti kormányok minősített többséggel megvétózhatják.