Kiszivárgott, Emmanuel Macron így vélekedik Orbán Viktorról

A kiszivárgott információk alapján Emmanuel Macron francia elnök elismerően nyilatkozott Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök diplomáciai törekvéseiről, hangsúlyozva az ország szuverenitásának tiszteletben tartását és a NATO-n belüli nagy tiszteletet.

Emmanuel Macron francia elnök a NATO-csúcson kifejtette, hogy minden államnak megvan a joga a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék. Macron szerint Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója során tett látogatásai „nagyon hasznosak” voltak, bár ezeken a találkozókon kizárólag Magyarország nevében tárgyalt. A francia államfő kiemelte, hogy a NATO egységesen „nagy tisztelettel” viseltet Magyarország iránt.

A Mandiner értesülései szerint Macron visszafogottan szólalt meg Orbán Viktor oroszországi és kínai útjairól, valamint Donald Trumppal történt egyeztetéséről. A francia elnök hangsúlyozta, hogy találkozott a magyar miniszterelnökkel, és továbbra is kitart amellett, hogy minden államnak joga van saját szuverenitásukhoz.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is megszólalt a témában, kijelentve, hogy a NATO ellenséges politikát folytat Oroszországgal szemben, és de facto részese az ukrajnai konfliktusnak. Peszkov szerint vannak Nyugaton olyan vezetők, akik józanabb, előremutatóbb nézeteket vallanak, és nyomás alatt állnak, példaként említve Orbán Viktor közvetítő fellépését. A szóvivő hozzátette, hogy a konfrontatív érzelmek ilyen koncentrációjában a józan hangoknak nehéz áttörniük.

Lengyelország fontolóra veszi az ukrán ajánlatot, miszerint már akkor lelőhetnék a Lengyelország felé tartó orosz rakétákat, hogy azok elérnék az ország légterét – írja a BBC. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Varsóban járt, ahol kétoldali védelmi megállapodást írt alá Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel. Ebben a megállapodásban szerepel egy ukrán ajánlat is, amit a lengyel fél egyelőre nem fogadott el, de fontolóra veszi.

Sikorski elismerte, hogy a lengyel légvédelem nem nagyon tud mit kezdeni a területére tévedő orosz rakétákkal. Ha viszont lelövik őket, a törmelékkel a saját lakosságukat veszélyeztetik. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter a washingtoni NATO-csúcson adott interjúban hangsúlyozta, hogy a javaslatot megvitatják a szövetségeseikkel, mielőtt döntést hoznának, és hogy az Egyesült Államok különösen szkeptikus ezzel kapcsolatban.

Pénteken Oroszország heves rakétázással támadta a kelet-ukrajnai Herszont, ahol több épület is jelentősen megrongálódott, de a terület kormányzója szerint senki nem sérült meg a támadásban. Az ukrán légvédelem péntek éjszaka több cirkálórakétát és drónt is lelőtt Hmelnyickij, Szumi és Cserkaszij régiók felett.

Pénteken moszkvai kezdeményezésre telefonon egyeztetett az orosz és az amerikai védelmi miniszter. Andrei Belousov és Lloyd Austin a „potenciális eszkaláció” elkerüléséről egyeztettek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken arra is figyelmeztett, hogy eszkalációs lépésnek tekintenének minden olyan döntést a nyugati országok részéről, amely engedélyezné Ukrajnának, hogy Oroszország belső területein is rakétatámadásokat hajtson végre.