Klaus von Dohnanyi: Orbán Viktor bátorságából tanulhatnának a németek

Klaus von Dohnanyi, Németország volt oktatási minisztere és Hamburg egykori főpolgármestere, az ukrajnai konfliktus kapcsán Orbán Viktor békemisszióját méltatta, és úgy véli, a németeknek példát kellene venniük a magyar miniszterelnök bátorságából.

A német politikus az ukrajnai háborúval kapcsolatos interjújában kritizálta az Európai Uniót amiatt, hogy nem áll szóba Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Dohnanyi bátornak nevezte Orbán Viktort, mondván, hogy a magyar kormányfő erőfeszítései a konfliktus befejezésére indokoltak. Úgy látja, az EU tagállamainak is aktívan kellene dolgozniuk a fegyverszünet elősegítésén, különös tekintettel arra, hogy ők finanszírozzák a háborút.

Dohnanyi nem ért egyet azokkal a kritikákkal sem, amelyek Orbán Viktort érik, hangsúlyozva, hogy a magyar miniszterelnök tett lépéseket a béke érdekében, míg a kritikusok nem értek el jelentős előrelépést a háború befejezése felé.

A volt oktatási miniszter szerint az Európai Uniónak is felelőssége van abban, hogy a konfliktus minél hamarabb véget érjen. Kijelentette, hogy ha ő lenne az Európai Tanács elnöke, nem tudná tétlenül nézni a történéseket.

Dohnanyi emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor már korábban, 1989-ben is bátorságot mutatott, és úgy véli, a németeknek ebből a példából kellene tanulniuk.