Vonatbaleset Romániában

Romániában kisiklott a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat harmadik vagonjának egyik kereke, a baleset során személyi sérülés nem történt. Az utasok órák óta 40 fokos hőségben várakoznak a pótlóbuszokra, amelyekkel a 60 kilométernyire lévő Brassóba szállítják őket.

A román állami vasúttársaság, a CFR szombaton közölte, hogy a baleset a Kőhalom (Rupea) térségében történt, ahol egy felújítás alatt álló pályaszakaszon siklott ki a vonat egyik kereke. Ezen a szakaszon a vonatok óránként maximum 30 kilométeres sebességgel közlekedhetnek, mivel a másik vágányon építkezés folyik, ami miatt a 300-as jelzésű fővonalon megbénult a vasúti közlekedés.

A Dacia nemzetközi vonat már eleve több mint egyórás késéssel érkezett Kőhalomra, majd egy órával később egy Kolozsvár és Bukarest között közlekedő intercity is megérkezett a helyszínre. A Digi 24 hírtelevízió tudósítása szerint a két szerelvény több száz utasa több órája várakozik a kánikulában, hogy a CFR buszokkal tovább szállítsa őket Brassóba, ahonnan más vonatokkal utazhatnak tovább Bukarestbe.

A hőség miatt a CFR sebességkorlátozásokat vezetett be, ami szinte minden hosszabb távon közlekedő vonat jelentős késését eredményezte. Ezen a napon Craiova térségében is órákig vesztegelt egy személyvonat, amelynek mozdonya meghibásodott a tűző napon.

Romániában harmadfokú, azaz vörös hőségriasztás lépett érvénybe szombattól kezdődően az ország többségében, a csúcshőmérséklet elérheti, sőt meg is haladhatja a 40 fokot. A meteorológiai intézet a vörös hőségriasztást a következő hét elejére is meghosszabbította, amely legalább keddig érvényben marad.