Egyre komolyabb probléma az autólopás, nemzeti vészhelyzetet hirdettek

Kanadában aggasztó méreteket öltött az autólopások száma, a statisztikák szerint ötpercenként tűnik el egy jármű az országban.

A bűncselekmények számának drasztikus emelkedése a covid-19 éveiben kezdődött, amikor a használt autók piaci értéke hirtelen megugrott. A helyzetet súlyosbítja a Kanadai Határvédelmi Ügynökség munkaerőhiánya és a kikötők működésének sajátosságai is. 2022-ben több mint 105 ezer autót tulajdonítottak el Kanadában, ami ötpercenként egy lopást jelent, és a Kanadai Biztosítási Hivatal már nemzeti vészhelyzetet hirdetett a helyzet miatt.

A globális alkatrészhiány következtében nőtt a használt autók iránti kereslet, ami együtt járt a lopott járművek piaci értékének emelkedésével. A tolvajok gyakran külföldre szállítják a lopott autókat konténerekben, de előfordul, hogy Kanadán belül értékesítik azokat. Néhány esetben a lopott járműveket más bűncselekmények elkövetésére használják fel.

Kanada jelenleg az Interpol által összeállított, autólopások szempontjából legrosszabb országokat tartalmazó top 10-es listáján szerepel. A kikötőkben az áruforgalmat ellenőrző hatóságok a bejövő konténerekre koncentrálnak inkább, mint a kimenő forgalomra, ami lehetővé teszi a tolvajok számára, hogy a lopott autókat zavartalanul szállíthassák ki az országból.

A Kanadai Határvédelmi Ügynökség munkaerőhiánya és elavult eszközei miatt nem tudnak elegendő erőforrást fordítani az országból kiáramló konténerek ellenőrzésére. A rendőrség igyekszik megküzdeni az autótolvajokkal, de a feladat nem egyszerű. Montreál kikötőjében végzett ellenőrzések során, december közepétől március végéig, 400 konténer átvizsgálása alatt 600 lopott autót találtak, ami azonban csak csekély része a kikötő forgalmának.

Elliott Silverstein, a Kanadai Automobil Szövetség kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője szerint a helyzet javításához az autógyártóknak is lépéseket kellene tenniük annak érdekében, hogy termékeik ne legyenek ilyen könnyen illetéktelenek által eltulajdoníthatók.