Joe Biden sorsa a mérlegen

A Demokrata Pártban folytatódik a belső megosztottság Joe Biden amerikai elnök jövőjét illetően, melynek következtében a következő napok döntőek lehetnek az ő újraválasztási kampányában. Biden helyzete napról napra változik, a médiában megjelenő riportok és a párttagok nyilatkozatai alapján. Két veterán politikus és a hollywoodi elit is fontos szerepet játszhat az elnök jövőjében, miközben a párt egy része már nyíltan a lecserélését sürgeti.

Joe Biden újraválasztási esélyei jelentősen ingadoznak, a fogadási piacokon is látható volt a változás. Lloyd Doggett texasi képviselő nyilvánosan is felszólította Bident a visszalépésre, ami tovább rontotta az elnök esélyeit.

A New York Times szerint Biden egy meg nem nevezett szövetségese szerint fontolóra vette, hogy nem indul újra, de a Fehér Ház ezt cáfolta. Az elnök kisebb rádióknak adott interjúkat, és csak néhány kampánygyűlésen szólalt fel, majd az ABC-nek adott interjújában kijelentette, hogy csak az "Isten szólíthatja fel" a verseny feladására.

Kamala Harris alelnök esélyei egy időre magasabbak voltak Bidenénél, de a kongresszusi fekete caucus és a demokraták hispán frakciója támogatásukat fejezték ki az elnök mellett. Nancy Pelosi és George Clooney nyilatkozatai azonban újra felkavarták a politikai állóvizet.

A Politico szerint a hollywoodi elit is elkezdett kihátrálni Biden mögül, például George Clooney és Julia Roberts egy adománygyűjtő rendezvényen még támogatták az elnököt, de Clooney később nyíltan kritizálta Bident. Több híresség, köztük Rob Reiner, John Cusack, Stephen King, Abigail Disney és Reed Hastings is a visszalépés mellett foglaltak állást.

A Biden-kampány bevételcsökkenésre számít, és Trump májusban már több adományt gyűjtött, mint Biden.

A Demokrata Párt belső erőfeszítéseinek középpontjában Jill Biden first lady és a fehér házi belső kör áll, akiknek feladata lehet meggyőzni az elnököt a visszalépésről. James Comer republikánus képviselő vallomástételre idézte be Jill Biden tanácsadóit, vádolva őket Biden egészségügyi állapotának eltussolásával.

Az NBC szerint Biden néhány legközelebbi szövetségese szerint nincs esélye a győzelemre, és vissza kell lépnie.

Eddig 19 alsóházi demokrata és egy szenátor nyilatkozott úgy, hogy Bidennek vissza kellene lépnie. A következő napokban további demokrata törvényhozók várhatóan nyilvánosságra hozzák véleményüket.

A közvélemény-kutatások szerint Trump előnyben van Bidennel szemben, és az amerikaiak többsége szerint Biden túl öreg egy második ciklushoz. A demokraták válságának mértékét jelzi, hogy miközben Trump a republikánus jelölőgyűlésen bejelentheti alelnökjelöltjét, a demokraták továbbra is Biden egészségügyi állapotával és belső konfliktusaikkal foglalkoznak.