Régi hibát javított ki az Imagine Dragons

Két év után új lemezzel jelentkezett az Imagine Dragons. A Loom című albumuk követi sorban a Mercury Act nevű duplalemezt, de teljesen más szellemiséggel álltak hozzá az alkotáshoz, mint korábban. A korábbi albumoknál is visszatérő problémát, hogy nem jutott egyformán elegendő reflektorfény minden számra, most megoldották, és több mint 15 évvel az indulásuk után szakítottak ezzel a stratégiával.

A Loom című korongon mindössze kilenc dal szerepel, és a producerekből sem egy hadsereget kértek fel hozzá, hanem egy jól összeszokott párost, hogy az eredmény stabil, biztos, minőségi és lényegretörő legyen.

Ez az első lemez, amit a Las Vegas-i banda már nem kvartett, hanem trió formában adott ki, mivel a banda dobosa, Daniel Platzman elhagyta a csapatot, bár ennek okai egyelőre ismeretlenek. A Rolling Stone magazin próbálta erről faggatni a banda frontemberét Dan Reynoldsot, de az énekes nem beszélt az okokról, azt mondta, Platzman elmondja, ha úgy érzi.

Az album két producer, Mattman & Robin kezei között formálódott, akik több mint száz demót hallgattak végig, mire sikerült leszűkíteni arra a kilencre, ami a lemezen is megjelent.

A Loom egyformán profi megoldásokat tartalmaz, bemutatva a zenekar különféle korszakait, a kezdeti évektől napjainkig. A Eyes Closed című dalból készült egy alternatív verzió is J Balvin közreműködésével, míg a Nice to Meet You című számban Dua Lipát idéző hatás érezhető, a Don't Forget Me pedig Ed Sheeran és a Coldplay közötti félutas megoldást képviseli.

A Loom különleges pontja az In Your Corner című szám, ami egy erős, kettős hatású alkotás, nosztalgikus, de elüt az erőn alapuló daloktól és az egyszerűre hangszerelt számoktól is.

Dan Reynolds a dalok szövegeiben az elmúlt két év csapásait összepréselte, énekel szétszakadt magánéletéről, új párkapcsolatáról, gyerekkoráról és a maga mögött hagyott vallásról. A lemez dalainak száma csökkent, de a közölt érzelmek intenzitása arányosan nőtt.

Az Imagine Dragons új lemeze, a Loom, egy új felfogás, új koncepció, új irány és tiszta lap, ami jót tesz az albumnak és a bandának egyaránt. Bár nem minden dal maradandó élményt nyújt, és néhol érződik a dallamismétles, a Loom hosszú idő óta az egyik legkonzisztensebb Imagine Dragons album.

7/10