III. Károly és a környezetvédelmi aktivisták

Augusztus végén a windsori kastély környékén tüntető aktivisták gyülekeznek, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelmi intézkedések sürgős szükségességére, kritizálva a brit kormányt és III. Károlyt is. Az aktivisták szerint a király, mióta trónra lépett, kevesebbet foglalkozik a környezetvédelemmel, pedig korábban aktív szószólója volt ennek az ügynek.

III. Károly egészségi állapota miatt idén a monarchia jövőjére kell koncentrálnia. Prosztatamegnagyobbodás miatt operálták, és rákot diagnosztizáltak nála, de a pontos típusa nem ismert. A diagnózis után visszavonult a Sandringham birtokra, és csak papírmunkát végzett otthonról. Áprilisban tért vissza a nyilvánosság elé, és júniusban a Trooping The Colour eseményen ünnepelte születésnapját. A nyári szünetet a Balmoral-kastélyban tölti, ahol II. Erzsébet is elhunyt.

Az Extinction Rebellion aktivistái a windsori kastélyhoz szerveznek tüntetést augusztus 30. és szeptember 1. között, amikor III. Károly már a Balmoral-kastélyban lesz. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a Föld veszélyeztetettségére, és bár nem kifejezetten a király ellen irányul, az aktivisták szerint többet tehetne a környezetvédelemért. A Buckingham-palota tisztában van az akcióval, de a hatóságok hatáskörébe tartozik. A windsori kastély környékén fenntartható gazdálkodást folytatnak, és a Crown Estate alapítvány ígéretet tett a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra történő nullára csökkentésére.

A tüntetés szervezői szerint az uralkodó megérti a bolygó nehéz helyzetét és a sürgős változás szükségességét. III. Károly 2010-ben kiadott Harmony című könyvében is a Föld veszélyeztetettségéről írt. Az aktivisták szerint várható volt, hogy a király nem fog túlzottan beleállni az éghajlati kérdésekbe, mivel politikai töltetűek. Az akcióval az igazságtalan rendszert célozzák meg, ahol a pénz és a hatalom kevesek kezében összpontosul.

Az Extinction Rebellion június 13-án levelet írt a királynak, felszólítva őt, hogy segítsen előmozdítani az éghajlatváltozás és az ökológiai összeomlás elleni küzdelmet, mivel a kormány nem lép fel ezen területeken. Catherine Bartlett, az Extinction Rebellion munkatársa szerint a politika cserben hagyja az embereket, és itt az ideje a demokratikus változásnak.

III. Károly a környezetvédelem aktív szószólója volt, és a koronázására is ezt a szellemet tükröző intézkedéseket hozott. Újrahasznosított székeket használtak, amelyeket később jótékony célra árvereztek el. A királyi gyűjteményből származó trónokat is felhasználták, amelyeket korábbi uralkodók használtak.

A király a dubaji Expo Cityben tartott ENSZ éghajlatváltozási konferencián beszédet mondott, ahol kritikusan szólt a világ vezetőihez. Hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás veszélyei már jelenlegi gondokat okoznak, és a környezet helyreállítása létfontosságú. Az uralkodó szerint a változás eléréséhez kulcsfontosságú a fenntartható fejlesztések anyagi támogatása és az innováció felgyorsítása.

Anna hercegnő, III. Károly húga, júniusban szenvedett lovasbalesetet, amely következtében agyrázkódást és könnyebb sérüléseket szenvedett. A hercegnőt a nyugat-angliai Bristol egyik kórházában kezelték, és három héttel a baleset után, július 12-én visszatért a nyilvánosságba. Anna hercegnő meglátogatta a Riding for the Disabled Association (RDA) nemzeti bajnokságát Gloucestershire-ben, ahol díjakat adott át, és a győztesekkel is beszélgetett. A baleset részleteire nem emlékszik, és állapota miatt több hivatalos eseményen sem tudott részt venni.

(Borítókép: III. Károly Cardiffban 2024. július 11-én. Fotó: Geoff Caddick / AFP / Getty Images)