Időjárás: marad a kánikula és a zivatarok a hétvégén, magas UV-B sugárzásra figyelmeztetnek

Péntek este egy zivatarrendszer közelítette meg Magyarországot, amely az Észak-Dunántúlon és a Börzsöny térségében záporokat, zivatarokat okozott, de a rendszer szétesett, így a hétvégére marad a hőség. A HungaroMet Zrt. legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adott ki hat vármegyére vasárnap éjfélig a hőség miatt, és az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható a hétvége további részében.

Szombaton sok napsütésre számíthatunk, de időnként erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarhatja az égboltot. Csapadékra elsősorban a déli óráktól van esély, először a keleti országrészben várhatóak hőzivatarok, majd délutántól nyugat felől egyre nagyobb eséllyel érkeznek zivatarok, amelyek estére a középső, később pedig a keleti országrészt is elérhetik. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti, heves zivatar is előfordulhat. Szombaton előbb a Tisza vonalában és a Tiszántúlon, majd a délutáni óráktól a Dunántúlon is egyre több helyen lehet számítani zivatarokra nyugat, délnyugat felől, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek.

A csúcshőmérséklet általában 34 és 40 fok között várható, de északnyugaton néhány fokkal alacsonyabb értékek lesznek jellemzőek. Az Alföldön pedig akár 40 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. A piros fokozatú figyelmeztetés érintett vármegyéiben a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat, míg további hét vármegyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt.

Veszélyjelzések garmadáját adták ki:

Pest vármegyében másodfokú veszélyjelzést adtak ki zivatarok miatt. Ezek a zivatarok hevesek lehetnek, villámlásokkal, erős széllel és jégesővel. Emellett harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt, amely 29 °C felett alakulhat – olvasható a Hungaromet oldalán. Vasárnap nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is.

Előrejelzés szombat estétől:

Szombat este döntően derült vagy gyengén felhős idő várható, de időszakosan továbbra is erőteljes gomolyfelhő-képződés lehet. A Dunántúl fölött lévő zivatarcellák kelet, északkelet felé mozdulnak el, így a középső és keleti országrészt is érinthetik. A hajnali órákban már kevesebb helyen várható csapadék.

Vasárnap a sok napsütés mellett fátyolfelhőkre és magasra tornyosuló gomolyfelhőkre is számíthatunk, amelyekből reggel főként északon, napközben másutt is kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcsérték az ország északnyugati, nyugati részén 30 és 35, másutt 35 és 40 fok között valószínű. A jelentősen gyengülő hidegfront hatására a Dunántúl északnyugati részén átmenetileg számottevően mérséklődhet a hőség, másutt azonban jellemzően 27 fok fölött, főleg az Alföldön továbbra is nagy területen 29 fok fölött várható a napi középhőmérséklet.

Szombat éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Vas, Veszprém és Zala vármegyék területén. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyék területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt.

Óriási jégdarabok lepték el Zala vármegyét szombat délután, miután a HungaroMet Zrt. másodfokú, azaz narancs riasztást adott ki hevesebb zivatarok veszélye miatt Vas és Zala vármegye egyes járásaira. A közösségi médiában megosztott felvételeken jól látható, hogy a vihar Nyugat-Magyarországra csapott le, hatalmas jégdarabokkal és jelentős hőmérséklet-csökkenéssel. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arra figyelmeztetett, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt riasztás van érvényben, az emberek fokozottan figyeljenek a környezetükre, és kerüljék a veszélyes helyeket.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras