A bolíviai puccskísérlet: három óra, ami megrengette a politikát

Bolíviában a hadsereg kísérletet tett a hatalomátvételre, ami sokak szerint egy belső hatalmi harc része lehetett, Luis Arce elnök és Evo Morales volt elnök között. A puccskísérletet Juan José Zuniga vezérkari főnök vezette, aki a hadsereg új kormányt hirdetett meg, de a kísérlet gyorsan véget ért Arce elnök beavatkozása után.

A The New York Times tudósítása szerint a puccs során a katonák megrohamozták az elnöki palotát La Pazban, ahol Zuniga tábornok beszédet tartott, és a bebörtönzött katonai és ellenzéki vezetők szabadon bocsájtását követelte. Azonban a puccs nem nyerte el a társadalmi támogatottságot, és a nemzetközi közösség is elítélte. Zunigát őrizetbe vették, a katonák visszavonultak, és a rendőrség kormányhű egységei vették át a helyüket. Az új vezérkari főnök hűséget esküdött a kormánynak, és Arce elnök meneszti a hadsereg vezetőit, beleértve a légierő parancsnokát is, aki az utolsó pillanatban állt az elnök mellé.

Bolívia történelme során számos puccskísérlet zajlott, az ország politikai életében a hadsereg mindig is fontos szerepet töltött be. Az első elnökök is tábornokok voltak, és a hadsereg befolyása a 19. század végén elveszített háborúk, valamint a 20. század közepén lezajlott nemzeti forradalom után is megmaradt. A forradalom során a Nemzeti Forradalmi Mozgalom került hatalomra, amely államosította az ólombányákat és fejlesztette az oktatást, de hatalmát végül egy indián származású tábornok, René Barrientos döntötte meg.