Fischer Iván az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának új zeneigazgatója

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (EUYO) bejelentette, hogy 2024. július 10-én Fischer Ivánt nevezi ki a zenekar zeneigazgatójává. A magyar karmester a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz évig vezette a társulatot és jelentős művészi fejlődéshez segítette az ifjúsági zenekart.

Fischer Iván kezdeményezésére az EUYO és a Budapesti Fesztiválzenekar együttműködésében új zenekari akadémiát hoznak létre, amelynek első fellépéseit a budapesti közönség már szeptemberben hallhatja az Európai Hidak fesztiválon.

Marshall Marcus, az EUYO ügyvezető és művészeti igazgatója Fischer Iván kinevezését méltatva kiemelte, hogy a karmester tehetségével, kreativitásával és emberségével új kilátásokat nyit meg a kontinens fiatal muzsikusai előtt.

Fischer Iván a zeneigazgatói feladatok mellett részt vesz a zenekar meghallgatásainak, művészi képzésének és fellépéseinek tervezésében, szoros együttműködésben az ügyvezető és művészeti igazgatóval.

Az EUYO első koncertjeit Fischer Iván vezetésével 2024 augusztusában tartják Grafeneggben, a zenekar koncertotthonában és rendszeres nyári vendégszerepléseinek helyszínén. Ezt követően turnéra indulnak, amely során többek között New Yorkban a Carnegie Hall WOW! fesztiválján és a bolzanói Bozen fesztiválon is fellépnek.

Az EUYO és a Budapesti Fesztiválzenekar közös Ösztöndíj Programja után Fischer Iván kezdeményezésére létrejött az Európai Zenekari Akadémia (EOA), amely a jövő vezető zenekari személyiségeit képzi majd. Az Akadémia nemcsak a nagyzenekari és kamarazenekari játékban, hanem a koncertek népszerűsítésében is oktat, és egy minden EU-tagállamot átfogó fellépéssorozatot is magában foglal.

Fischer Iván a sajtóanyag szerint bízik az új generációban és abban, hogy meg fogják változtatni a világot, és arra buzdítja őket, hogy jelentkezzenek az EUYO-ba.

A magyar karmester továbbra is a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója marad, és tiszteletbeli vendégkarmesteri feladatait is ellátja az amszterdami Concertgebouw Zenekaránál és a Berlini Konzerthausorchesternél.