47 éve eltűnt New York-i kamaszlány és vőlegénye nyomában

Már majdnem fél évszázada eltelt azóta, hogy Judith Brown, egy New York-i tinilány és a nála 11 évvel idősebb Richard Riesenberg, aki egy pszichiátrián kezelt kegyetlen gyilkos volt, nyomtalanul eltűnt. Az amerikai nyilvánosság csak a Vanished című podcast adásai után kezdett el foglalkozni az üggyel, amelyet nemrégiben a New York Post is bemutatott.

Judith Brown egy népes családban nőtt fel Bronxban, majd 1975-ben leérettségizett az Evander Childs High Schoolban. A család vidékre költözött, de ő New Yorkban maradt tanulni, és Queensbe költözött a nagynénje családjához. Az unokatestvére, Maureen Drew szerint Brown viselkedése furcsává vált, ami aggodalmat keltett a családban. Brown 1976 augusztusában iratkozott be a LaGuardia Community College-be, ahol mentális problémái megértésében segítő órákat is felvett. Egy alkalommal összeomlott az órán, és az Elmhurst General Hospitalban nem látták el, mert nem tűnt problémásnak, így a Creedmoor Psychiatric Centerbe került, ahol találkozott Riesenberggel, aki 1971-ben megölte a feleségét és a gyilkosság szemtanúját, a saját kisfiát.

Riesenbergnek szabad ki-bejárása volt az elmegyógyintézetből, és még egy mesterkulcsot is kapott, amivel az intézmény minden ajtaját ki tudta nyitni. A férfi a felesége életbiztosítása után kapott pénzből élvezte a szabadságát, és még étterembe vagy baseballmeccsekre is járt. A kórház személyzete állítólag elfogadott pénzt a rokonaitól a privilégiumokért cserébe. Riesenberg több barátnője is volt az intézményben, köztük Gloria Morea, Burt Young felesége, aki a színész fiát megölte. Riesenberg egy rövid ideig gyanúsított volt a „Sam fia” néven ismert sorozatgyilkos ügyében.

1977-ben Riesenberget át akarták helyezni egy másik intézménybe, de ő megszökött Brownnal. Brown a szökés előtt azt írta a családjának, hogy hozzá akar menni feleségül Riesenberghez. Az eltűnésüket követően az FBI felkereste a családot, de a párost azóta sem találták meg. Brown unokaöccse, Julian Quiterio, aki nyomozóként dolgozik, nem hajlandó feladni a nyomozást, és azt mondja: "Judith megérdemli, hogy megkeressük."