Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést

Az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen nőtt az elmúlt öt év során, miközben egyre többen képzelik el, hogy hosszú távon külföldön éljenek. Ezt támasztja alá az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás, amely 805 nappali tagozatos egyetemista megkérdezésével készült.

A kutatás szerint jelenleg a hallgatók 45 százaléka fontolgatja a tartósan külföldre költözést, miközben anyagi helyzetüket többségük jónak értékeli. Szabó Andrea, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének intézetigazgatója szerint a külföldi élettel kapcsolatos megfontolások terén rekordközeli eredmények születtek: 2015-ben a megkérdezettek 37 százaléka, 2019-ben 33 százaléka, míg 2024 tavaszán már 45 százalékuk tudja elképzelni, hogy Magyarországon kívül telepedjen le. A külföldi tanulási szándék is növekedett, jelenleg a hallgatók közel egynegyede szeretne külföldön tanulni.

A magyar egyetemisták közéleti kérdésekről és politikáról is egyre többet beszélgetnek otthon, családi körben, valamint barátaikkal és ismerőseikkel. Oross Dániel, az intézet tudományos főmunkatársa szerint a hallgatók politikai részvételében jelentős növekedés figyelhető meg: 2019-ben a hallgatók 43 százalékának nem volt semmilyen részvétele, 2024-re ez az arány 30 százalékra csökkent, ami a 2010-es évek eleji aktivizmushoz hasonlítható. Érdemi az emelkedés a tiltakozó petíciók, a pénzadományozás, a tüntetés és a bojkott esetében.

A felmérés a hallgatók értékpreferenciáit is vizsgálta. Az azonos neműek házasságát a hallgatók 72 százaléka támogatja, míg a konzervatív anya-apa szerepfelfogást csupán 6 százalékuk. A fiatalok 23 százaléka úgy véli, hogy nem politikai programokra, hanem erős kezű vezetőre van szükség. A migrációs politika szigorítását egy negyedük tartja kívánatosnak, ami kapcsán jelentős eltérések figyelhetők meg a baloldali és a jobboldali gondolkodású egyetemisták között: az önmagukat jobboldalinak tartók 44 százaléka, míg a baloldaliak csak 12 százaléka ért egyet a szigorítással.

A reprezentatív felmérés a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet vezetőjének irányításával, a Nemzeti Ifjúsági Tanács támogatásával, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával együttműködésben készült. A felmérés gyorsjelentését az EFOTT fesztiválon mutatták be, képet adva a Magyarországon élő, több mint 1,5 millió 15-29 éves fiatal helyzetéről, preferenciáiról.