Brit ápolónőt ítéltek el csecsemőgyilkosságért, de felmerül az ártatlansága

Július másodikán Lucy Letby egykori ápolónőt bűnösnek találta az esküdtszék, aki a vád szerint 2016-ban megpróbált megölni egy újszülöttet. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de a nő ártatlanságát hangoztatva tiltakozott. Letby elleni eljárás során már korábban is kapott tizennégyszeres életfogytiglani ítéletet hét csecsemő meggyilkolásáért és további hét elleni gyilkossági kísérletért. A 34 éves ápolónőt Nagy-Britannia egyik legismertebb sorozatgyilkosaként tartják számon, aki várhatóan élete végéig börtönben marad.

A Letby elleni jogi eljárás évek óta tartott, és a mostani ítélettel zárult le. A New Yorker hetilap és a brit sajtó elemzései azonban kétségeket vetnek fel a bizonyítékok megalapozottságával kapcsolatban, mivel 8 év alatt semmilyen közvetlen bizonyítékot nem találtak ellene.

A Chester Grófnője Kórház koraszülött osztályán 2015 és 2016 között megnövekedett halálozási arány indította el a vizsgálatokat. Az egészségügyi szerv által végzett vizsgálat túlterheltséget és alulfinanszírozottságot tárt fel, ami a halálesetek lehetséges okaként merült fel. Letby azonban feltűnően gyakran volt műszakban a halálesetek idején, ami miatt eltávolították a koraszülött osztályról.

A nyomozás során összeállított táblázatok Letby gyakori jelenlétét mutatták ki a csecsemők halálakor vagy állapotuk hirtelen romlásakor. A rendőrség által összeállított táblázatok azonban kihagytak olyan eseteket, amikor Letby nem volt műszakban, ami kérdéseket vet fel a nyomozás módszertanával kapcsolatban.

A vád Dewi Evans orvosi szakvéleményére támaszkodott, amely szerint Letby több módszerrel is megpróbálhatta megölni a csecsemőket. Evans azonban nem volt jelen a haláleseteknél, és a szakvéleménye nagyrészt feltételezéseken alapult. A személyzetből senki sem látta Letbyt tettlegesen elkövetni a gyilkosságokat, és a dokumentációk sem igazolták egyértelműen a külső beavatkozást.

Letby otthonában talált jegyzeteket a bíróság beismerő vallomásként értékelte, de ezek ellentmondásosak voltak, és magukban hordozták a kétségbeesés jeleit is. A New Yorker cikke szerint a kórházi túlterheltség miatt könnyen előfordulhatnak végzetes hibák, és ha Letby ártatlan, akkor ő maga is hihette, hogy véletlen hibái okozták a tragédiákat.

Az esküdtszék döntése nem volt egyhangú, és a tárgyalás során felmerült, hogy az ítéletet már korán eldöntötték. A társadalmi vita az ügy körül Nagy-Britanniában még csak most kezdődött el igazán, és a következő időszakban várhatóan tovább fog folytatódni.