Washington befagyasztotta a Georgiának nyújtott támogatást

Az Egyesült Államok befagyasztotta a Georgiának szánt segélyt, és határozatlan időre elhalasztották a Noble Partner 2024 hadgyakorlatot, ami aggodalmakat vet fel a kaukázusi köztársaság euro-atlanti integrációjával kapcsolatban.

Az Egyesült Államok polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős külügyminisztériumi államtitkára, Uzra Zeya pénteki georgiai újságírókkal folytatott tájékoztatóján bejelentette, hogy az amerikai kormány befagyasztotta a Georgiának nyújtott támogatást. Az államtitkár hozzátette, hogy az Egyesült Államok aggódik a georgiai hatóságok antidemokratikus cselekedetei miatt, amelyek aláássák a kaukázusi köztársaság euro-atlanti integrációját.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon, korábban, július 5-én jelentette be, hogy a 2024 nyarára tervezett Noble Partner amerikai-georgiai hadgyakorlatot határozatlan időre elhalasztják. Az elhalasztás oka a stratégiai kapcsolatok felülvizsgálata volt.

A georgiai hatóságok vádakat fogalmaztak meg az Egyesült Államok és a Nyugat ellen, miszerint „második frontot” akarnak nyitni, amelynek célja az Oroszországra gyakorolt nyomás fokozása az ukrajnai konfliktus kapcsán. Az amerikai fél ezzel szemben állítja, hogy ezek a vádak alaptalanok.

Ebben az összefüggésben fontos megemlíteni, hogy Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter telefonon tárgyalt egymással, amit a Pentagon is megerősített. A kapcsolatfelvétel az orosz fél kezdeményezésére történt, és a két miniszter a biztonsági fenyegetések megelőzéséről és az esetleges eszkaláció kockázatának csökkentéséről beszéltek egymással. Austin kiemelte a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott háború körülményei között. Az utolsó ilyen jellegű beszélgetésre június 20-án került sor.