Európai Bizottság összeférhetetlenségi szabályainak megsértése?

Emily O'Reilly európai ombudsman aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság összeférhetetlenségi szabályainak esetleges megsértése miatt, amikor a testülettől távozó dolgozók ügyvédi irodáknál helyezkednek el. A Politico beszámolója szerint O'Reilly szerint a Bizottságnak határozottabban kellene fellépnie az ilyen esetekben, akár azzal, hogy megtiltják a tisztviselőknek az összeférhetetlenséget jelentő munkakörök elfogadását, akár azzal, hogy kötelezik az új munkaadókat a munkakörök nyilvánosságra hozatalára.

Az ombudsman kritizálta azokat az ügyvédi irodákat, amelyek a volt bizottsági tisztviselők belső ismereteit használják fel ügyfelek toborzására. Henrik Morch esetét emelte ki, aki a közlekedési ágazatért felelős trösztellenes igazgatóként dolgozott az EU-nál, majd a Paul Weiss ügyvédi irodához csatlakozott. O'Reilly szerint az ilyen gyakorlatok alááshatják a közbizalomnak az EU kereskedelmi és versenyjogi végrehajtási munkájában.

Margrethe Vestager versenypolitikai biztos védelmébe vette a Bizottság gyakorlatát, hangsúlyozva, hogy az uniós szabályok szigorúan szabályozzák a volt tisztviselők tevékenységét. A távozásuk után két évig engedélyt kell kérniük új tevékenységekhez, míg a vezető tisztviselők egy évig nem lobbizhatnak azokban az ügyekben, amelyeket korábban felügyeltek.

O'Reilly azonban úgy véli, hogy a korlátozások ellenőrzése nem egyszerű, és a tisztviselők közvetett módon is tanácsot adhatnak problémás ügyfeleknek. Úgy látja, egy független hatóság lenne alkalmasabb a szabályok betartatására. Az ombudsman továbbá aggodalmát fejezte ki a versenyjogi végrehajtók magánszektor általi "levadászása" miatt, példaként hozva Nicholas Banasevic és Carles Esteva Mossó eseteit, akik magánszektorbeli pozíciókat fogadtak el.