Orosz kémeket fogott Ausztrália, válság körvonalazódik

Ausztrália kémkedéssel vádol egy orosz származású házaspárt, ami feszültséget szülhet Canberra és Moszkva között. Oroszország a nyugati szövetséges „oroszellenes paranoia” szításával vádolja Ausztráliát, míg az ausztrál kormány a nemzetbiztonság védelmében lépett fel.

A Brisbane-ben letartóztatott házaspár, Kira és Igor Koroljov ausztrál állampolgárok, akiket azzal vádolnak, hogy Ausztrália nemzetbiztonságával kapcsolatos információkhoz próbáltak hozzáférni. A canberrai orosz nagykövetség szerint a letartóztatások célja az oroszellenes hangulat gerjesztése és az ausztrál kormányzó Munkáspárt kudarcairól való figyelemelterelés.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök Oroszországnak címzett válaszában felszólította az országot, hogy „vonuljon vissza, és ne avatkozzon bele más szuverén nemzetek belügyeibe”. A házaspár pénteken állt bíróság elé, ahol kémkedés előkészületével vádolták meg őket, amiért akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható. A vádak az elsőek, amelyeket a 2018-ban bevezetett törvények alapján emeltek.

A feleség, aki az ausztrál hadseregnél dolgozott információs rendszertechnikusként, Oroszországba utazott, és utasította férjét, hogy lépjen be a hivatalos fiókjába, hogy hozzáférjen védelmi anyagokhoz. Ausztrália, mely nem NATO-tagállam, jelentős támogatást nyújt Ukrajnának az orosz invázió óta, és nemrégiben 250 millió ausztrál dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Kijev számára egy washingtoni NATO-csúcstalálkozón.

Az orosz nagykövetség írásbeli tájékoztatást kért az ausztrál hatóságoktól a házaspár helyzetéről, és fontolgatja a megfelelő konzuli segítségnyújtási intézkedéseket. A házaspár nem kérte óvadék megállapítását, és a következő bírósági megjelenésükig, szeptember 20-ig előzetes letartóztatásba helyezték őket.