Hogyan kerülhetjük el a háborút a Dél-Kínai-Tengeren?

Egy elemzés szerint az Egyesült Államoknak világos célokat kell kitűznie, hogy elkerülje a konfliktust Kínával a Dél-Kínai-Tengeren, miközben támogatja a Fülöp-szigeteket.

Az amerikai tisztviselők jelezték kínai kollégáiknak, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a Fülöp-szigetekkel szembeni szövetségi kötelezettségvállalások mellett. A figyelmeztetés célja, hogy ne próbálják meg akadályozni a Második Thomas Zátonyhoz való hozzáférést, ahol a Sierra Madre hajó állomásozik. Ifjabb Ferdinand „Bongbong” Marcos Fülöp-szigeteki elnök szerint egy állampolgár szándékos megölése háborús cselekménynek minősülhet, ami aktiválhatja az Egyesült Államokkal kötött védelmi szerződést.

Ryann Hass, a John L.Thornton Kína Központ igazgatója és a Brookings Intézet munkatársa szerint a Fülöp-szigetek megerősítette az előőrsöt, de a kínai parti őrség összeütközött egy utánpótláshajóval, ami egy filippínó tengerész sérüléséhez vezetett. Az incidens videója virálissá vált, és fennáll a veszélye egy súlyosabb konfliktusnak.

Washingtonnak világos célokat kell kitűznie: a szövetségi kötelezettségvállalások hitelességének fenntartása, a konfliktus elkerülése és a zátony kínai megszállásának megakadályozása. A politikai döntéseket a válság megelőzésének szempontjából kell mérlegelni, és nem szabad a kérdést az Egyesült Államok és Kína közötti akaratpróbának tekinteni.

Az amerikai politikai döntéshozóknak diplomáciai csatornákat kell használniuk Pekinggel szemben, hogy világosan kifejtsék céljaikat, és csökkentsék a félreértések lehetőségét. Nyomást kell gyakorolniuk Pekingre, hogy csökkentse a Manilára gyakorolt nyomást, és közvetlenül lépjen kapcsolatba a Fülöp-szigeteki partnerekkel. A kínai és fülöp-szigeteki diplomaták közötti találkozó biztató lépés volt.

Washingtonnak támogatnia kell a Fülöp-szigeteket, de tanácsot kell adnia az egyoldalú lépésekkel szemben, és arra kell ösztönöznie, hogy ne hozzák nyilvánosságra a zátony közelében történt összes találkozást. A nemzetközi média által kiemelt találkozók növelik a nacionalista nyomást a vezetőkre, ami megnehezíti a diplomáciát.

A szerző szerint Washingtonnak több országot kellene megnyernie, hogy tanácsot adjanak Pekingnek az eszkaláció ellen, és arra kell ösztönöznie a délkelet-ázsiai államokat, hogy vegyenek részt a vitában. Emellett támogatnia kell Vietnam és a Fülöp-szigetek tengeri határaik megtárgyalására irányuló erőfeszítéseit.

Az amerikai politikai döntéshozóknak el kell kerülniük a konfrontációt kereső amerikai héják nyomását, és nem szabad tesztelniük azt az elméletet, hogy Kína meghátrálna az amerikai erő alkalmazásával szemben. A de-eszkaláció nem jelent kapitulációt, és Washington nem kényszerítheti Manilát, hogy engedjen a kínai követeléseknek.

Imee Marcos Fülöp-szigeteki szenátor arra figyelmeztetett, hogy az országban 25 terület lehet egy esetleges kínai hiperszonikus rakétatámadás célpontja az Egyesült Államokkal folytatott szoros együttműködés és a Dél-Kínai-Tengeren kialakult feszültségek miatt. A szenátor szerint a Fülöp-szigeteknek nincs „vaskupolája”, amely meghiúsíthatná a kínai csapásokat, és hangsúlyozta, hogy a nyugat-fülöp-szigeteki-tengeri feszültségek mellett Kína esetleges lépése annak is köszönhető, hogy Manila több, az USA számára ideiglenesen használatba vehető katonai bázist jelölt ki az országban.

A Fülöp-szigetek vezérkari főnöke azt követeli, hogy Kína fizessen 60 millió pesót (1 millió amerikai dollárt) a Dél-kínai-tengeren a parti őrség és a Fülöp-szigeteki csapatok közötti erőszakos összecsapás során a múlt hónapban keletkezett károkért. A kínai külügyi szóvivő szerint az incidens azért történt, mert a Fülöp-szigeteki hajók megsértették országa szuverenitását.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a Sabina-zátony a két ország közötti konfliktus következő gyújtópontja lehet, mivel Kína határozottan ellenzi a Fülöp-szigetek fokozott jelenlétét a vitatott tengeri területen. A Fülöp-szigetek számára most fontos erős és állandó jelenlétet fenntartani a Sabina-zátonyon, kérdéses azonban, hogy a Fülöp-szigeteki parti őrség rendelkezik-e elegendő hajóval ahhoz, hogy a Dél-kínai-tenger számos vitatott pontján ezt a jelenlétet fenntartsa. Habár a Sabina-zátony újabb konfliktusgóc lehet, pillanatnyilag egyik fél sem akar nyílt összecsapásba bonyolódni.

(Borítókép: A Fülöp-szigeteki Haditengerészet bérelt hajóját, amely a Second Thomas homokpadnál állomásozó csapatok rutinszerű utánpótlási küldetését végzi, 2024. március 05-én a Kínai Parti Őrség hajója blokkolja a Dél-kínai-tengeren. Fotó: Ezra Acayan / Getty Images)