A Vox szakítása a Néppárttal a migrációs politika miatt

A spanyol szélsőjobboldali Vox párt összetűzésbe került a konzervatív Néppárttal (PP) a migrációs politika kérdésében, és emiatt kilépett az öt kulcsfontosságú régióban lévő kormánykoalícióból.

A Vox döntését követően a Néppárt bejelentette, hogy támogatja a kormány tervét, amely 400 kísérő nélküli, kiskorú menekült befogadásáról szól. Ez a lépés váltotta ki a Vox ellenállását, amely végül a koalícióból való kilépés mellett döntött. A Vox vezetője, Santiago Abascal hangsúlyozta, hogy számukra az elvek fontosabbak, mint a pozíciók. A kilépés érintette Valencia, Aragón, Murcia, Extremadura és Castilla y León régiókat.

A Vox és a Néppárt közötti nézeteltérések napokon át tartó viták után éleződtek ki. Abascal csütörtök este jelentette be a döntést, amely nem minden Vox képviselő támogatását élvezte. Néhányan közülük péntek reggel inkább kiléptek a pártból, hogy megtarthassák pozícióikat a kormányban.

Pedro Sánchez miniszterelnök a Vox lépését követően pozitívan nyilatkozott, kijelentve, hogy ez a nap Spanyolország számára remek volt, és hogy az ország jobb hely lett. Sánchez nem rejtette véka alá örömét és boldogságát az események kapcsán.

A Vox korábban, július elején jelentette be, hogy kilép az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportból, és csatlakozik Orbán Viktor frissen alakult európai frakciójához, a Patrióták Európájához. Orbán és a Vox között régóta jó kapcsolat van, a magyar miniszterelnök májusban még kampányolt is a párt mellett az EP-választások előtt. A Vox a júniusi európai parlamenti választásokon hat helyet szerzett.