Lenovo ThinkVision 27 3D: A szemüveg nélküli 3D élmény

A Lenovo ThinkVision 27 3D monitor képes szemüveg vagy headset nélkül is háromdimenziós képet megjeleníteni, ami a hétköznapi használat során ritkaságnak számít. A készülék külsőre egy hagyományos monitorra hasonlít, de a kijelző alatti szenzorsávja és a különleges megjelenítési módja elárulja, hogy többről van szó. A talapzatba vésett piros árok a telefon tartását szolgálja, míg az állvány könnyű kezelhetősége és a számos csatlakozó – köztük USB-C, HDMI 2.1, DP 1.4 és Ethernet – a felhasználói igények széles skáláját elégíti ki. A kijelző alatti hangszórók is említést érdemelnek, bár a hangzás nem kiemelkedő.

A 27 hüvelykes, 3840 x 2160 képpontos IPS panel 16,7 millió szín megjelenítésére képes, és lefedi az sRGB, BT.709, Adobe RGB és DCI-P3 színterek jelentős részét. A kontrasztarány 1200:1 körül mozog, a fényerő pedig kiváló, különösen beltéri használat esetén. A ThinkVision 27 3D nem csak irodai vagy tervezői munkára alkalmas, hanem képes kétdimenziós tartalmakat is háromdimenzióssá konvertálni, bár ez néha furcsa eredményeket hozhat.

A 3D-s megjelenítést a kijelző alatti szenzorok teszik lehetővé, amelyek a felhasználó szem- és fejmozgását figyelve állítják be a megfelelő képet a bal és jobb szem számára. A 3D-s illúzió csak egy felhasználó számára érzékelhető, és 40 és 100 centiméteres nézési távolság között működik optimálisan. A 3D-s üzemmódra váltáskor a felbontás 1920 x 2160 képpontra csökken, de ez a változás alig észrevehető. A Lenovo 3D Explorer alkalmazásával különféle mérnöki modelleket nyithatunk meg, és több más, harmadik féltől származó alkalmazás is támogatott, mint például a Microsoft Office, Autodesk 3ds Max, PTC Creo vagy a Trimble SketchUp.

A ThinkVision 27 3D különösen hasznos lehet építészeknek, mérnököknek és gépészeknek, akik a térhatásnak köszönhetően könnyebben képzelhetik el az objektumok valós megjelenését. Az orvosok és ingatlanosok számára is új lehetőségeket nyújthat, például a háromdimenziós megjelenítés révén. A monitor már kapható a Lenovo hivatalos viszonteladóinál.