Őt is átverték párszor, de kitalálta a komplex vevővédelmet - Így segít, hogy senki se vásároljon zsákbamacskát a neten

A használt termékek online piacának kockázataira reagálva egy új hazai vállalkozás kínál megoldást, amely garantálja, hogy a vevő valóban azt és olyan minőségben kapja meg a terméket, amelyért fizetett.

Az elmúlt évben a kiskereskedelmi forgalom 3,6 százalékkal nőtt hazánkban, de a bútor- és műszakicikk-üzletekben csak 1,2 százalékkal többet vásároltunk. Ezzel szemben a használtcikk-üzletek forgalma 6 százalékkal emelkedett, míg a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 3,2 százalékkal bővült.

Az online használt termékek vásárlása során azonban nagyobb kockázatot vállalunk, mivel nincs gyártói garancia, és ha probléma adódik, nehéz helyrehozni a helyzetet, különösen, ha az áru előre ki lett fizetve. Muhari Máté, a Germat-MG alapítója és tulajdonosa szerint a csalók elleni védekezéshez rugalmasságra és harmadik fél bevonására van szükség.

Máté saját tapasztalatai is hozzájárultak a vállalkozás elindításához, hiszen ő maga is többször át lett verve használt termékek vásárlása során. Egyik ilyen esetben egy megbízhatónak tűnő eladótól vásárolt számítógépes alkatrész hibásnak bizonyult, és az eladó elérhetetlenné vált.

A vállalkozás lényege egy vételárbiztosítási szolgáltatás, amely szerződés formájában garantálja, hogy a vevő csak akkor fizet az eladónak, ha az áru megfelel a hirdetésben leírtaknak. A szolgáltatás részeként állapotfelmérést, tesztelést, szállításbiztosítást és ingyenes tanácsadást is kínálnak.

A szolgáltatás árai 4 900 és 16 900 forint között mozognak, attól függően, hogy milyen szintű ügyintézést választ a vevő. Máté szerint a szolgáltatás főleg az 50 ezer forint feletti termékeknél lehet releváns, de már 50 ezer forint alatti összegnél is megéri igénybe venni.

A vállalkozás még új a piacon, és jelenleg nincs versenytársa Magyarországon. Kezdetben csak műszaki cikkekkel foglalkoztak, de később kibővítették a kínálatot más termékkategóriákra is. Az eladók eddig rugalmasan kezelték az elvárásokat, és készségesen követték a szolgáltatás részeként előírt eljárásokat.