Az ukrán támadások hatására csökkent az orosz olajexport

Az orosz tengeri olajtermék-export jelentős csökkenést mutatott júniusban, 8,894 millió tonnára esve, ami 4,2%-os visszaesést jelent az előző hónaphoz képest. Az ukrán hadsereg támadásai, a finomítók nem tervezett karbantartása és a helyi üzemanyag-kereslet növekedése állhat a háttérben.

Az orosz olajfinomítók offline kapacitása májushoz képest 4,1 millió tonnával, azaz 7,9%-kal nőtt, ami több finomító ideiglenes üzemen kívül helyezését jelenti karbantartási munkálatok miatt. Ezzel egyidejűleg a balti kikötőkön keresztül történő olajtermék-export 11,7%-kal emelkedett, 5,106 millió tonnát érve el júniusban.

A fekete-tengeri és azovi-tengeri kikötőkön keresztüli üzemanyag-kivitel azonban drámai mértékben, 23,8%-kal csökkent, mindössze 2,952 millió tonnára esve májushoz képest. Ebben a térségben az ukrán hadsereg rendszeresen és eredményesen hajt végre csapásokat a létesítmények ellen.

A sarkvidéki kikötők, mint Murmanszk és Arhangelszk, pozitív változást mutatnak, ahol az olajtermék-export 28,7%-kal nőtt, 103 400 tonnát elérve júniusban. Ezzel szemben a távol-keleti kikötőkben enyhe visszaesés volt megfigyelhető, ahol az üzemanyag-export 3,9%-kal csökkent, összesen 732 400 tonnát kitevő rakományokkal.