Európai ivóvizek vegyszerezettsége

Az európai csapvíz és a palackozott víz egy része is vegyi anyagokkal szennyezett, a legfőbb problémát a trifluorecetsav jelenti, amelyet a vizsgált minták többségében kimutattak.

Az ivóvíz létfontosságú a mindennapokban, különösen a hőség idején, de egy friss európai vizsgálat szerint nem lehetünk teljesen nyugodtak a vízminőség tekintetében. A PAN Europe szervezet jelentése szerint a csapvíz 36 vizsgált mintájából 34, míg a palackozott vizek 19 mintájából 12 volt szennyezett. A leggyakoribb szennyező anyag a trifluorecetsav (TFA) volt, amelyet 11 különböző Európai Uniós országból származó összesen 55 ivóvízmintában találtak meg. A TFA az esővízben is jelen van, ami azt jelenti, hogy a talajvízből, tavakból és folyókból származó víz a feldolgozás után is tartalmazhatja ezt a vegyi anyagot.

A kutatás rámutatott arra is, hogy a palackozott víz, mikroműanyagok jelenléte ellenére, egészségesebb választás lehet, bár az ásványvizek szennyezettségi aránya sem nyújt teljes megnyugvást. Az EU tervezett szabályozása szerint az ivóvízben az örök vegyszerek mértéke nem haladhatja meg az 500 ng/literes szintet, azonban a kutatásban a TFA átlagos mértéke az ivóvíz esetében magasabb (710 ng/l), míg az ásványvíznél alacsonyabb (278 ng/l) volt.

A helyzet súlyosságát növeli, hogy a vegyi anyagok, mint a TFA, terméketlenséget, elhízást és rákot is okozhatnak, különösen a férfiak körében növelhetik a here- és prosztatarák kialakulásának kockázatát.