Lengyelországi repülőgép-baleset: Katonai gép zuhant le Gdyniában

Lengyelországban, a Gdyniai Babie Doly repülőtéren lezuhant egy M-346-os kiképző repülőgép. A baleset következtében a pilóta életét vesztette, aki nem tudott katapultálni.

A szerencsétlenség a Lengyel Haditengerészeti Repülődandár 30. évfordulójának előestéjén történt, amikor is a repülőgép egy holnapi ceremóniára készült felszállni. A tragédiát rögzítő videófelvétel gyorsan elterjedt az interneten. A felvételeken jól látható, hogy az Aermacchi M-346 Master típusú katonai kétmotoros transzonikus fejlett sugárhajtású kiképzőgép nagy sebességgel csapódott a földbe, és a pilóta hiába próbálta megemelni a gépet, a manőver sikertelen maradt.

A baleset következtében a gép lángba borult, és a pilóta, aki nem tudott időben katapultálni, életét vesztette. A M-346-os gépek egy könnyű harci repülőgépek családjába tartoznak, és több ország, köztük Olaszország, Izrael, Szingapúr, Görögország, Türkmenisztán és Lengyelország légiereje is használja őket. Lengyelország 2014-ben írt alá egy 280 millió eurós szerződést az Alenia Aermacchival, hogy több M-346 Master továbbfejlesztett gyakorló repülőgépet szerezzen be. A lengyel légierő jelenleg tizenhat ilyen típusú gépet tart számon, de ez a szám a mostani tragédia következtében csökkent.