A berlini Tesla-gyár kávécsészék eltűnésével vádolja dolgozóit

Nagy felháborodást keltett a Tesla berlini gyárában a dolgozók közötti kávécsészék tömeges eltűnése, amelyet a gyárvezető, Andre Thierig is szóvá tett egy állománygyűlésen.

A Deutsche Welle és a Handelsblatt beszámolója szerint Thierig arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyár termelésének kezdete óta 65 ezer kávécsészét vásároltak, ami statisztikailag minden dolgozóra öt IKEA-s csészét jelent. A gyárvezető kifejezte aggodalmát az újabb és újabb rendelések miatt, és figyelmeztetett, hogy ha a helyzet nem változik, akkor a pihenőszobákban nem marad evőeszköz. A csészék eltűnésének pontos oka egyelőre tisztázatlan, és még nem dőlt el, hogy pótolják-e őket.

A Tesla berlini gyárát az elmúlt évek során több komoly probléma is érintette. A gyár építése során környezetvédelmi ellentmondások merültek fel, többek között az erdőirtás és a talajvíz vélelmezett szennyezése miatt. A Stern magazin egy 2022-es riportjában rámutatott, hogy a Tesla-üzemben háromszor több veszélyhelyzet volt, mint az ingolstadti Audi-gyárban.

A gyár tervezett bővítése ellen 2024-ben nagy környezetvédő tüntetések zajlottak, de a tervek végül zöld utat kaptak. Közben a Tesla globális szinten 10 százalékos leépítést hajtott végre, amely a berlini gyár dolgozóit is érintette, bár ott csak 2 százalékukat bocsátották el. Emellett a dolgozókat nyomás alá helyezték, hogy fogadják el a távozásra csábító ajánlatokat. A dolgozói tanács és az IG Metall szakszervezet közötti feszültség is fokozódott, ahol a munkások egy része a szakszervezetet vádolja a helyzet súlyosbításával, míg az IG Metall a Teslát törvényellenes, szakszervezetek elleni hangulatkeltéssel vádolja.

A kávéscsészékkel kapcsolatos problémán kívül Thierig a telephelyen történt pozitív fejleményekről is beszélt, többek között a több ezer alkalmazott számára megnyitott új fitneszközpontról. A német Tesla-gyár Elon Musk egyetlen európai elektromosautó-gyára, amelyet több mint két éve nyitottak meg. Jelenleg tervben van a gyártókapacitás bővítése, amelyhez Brandenburg tartománynál már megindult az engedélyeztetési eljárás. A csészék eltűnésével kapcsolatos incidensek miatt úgy döntöttek, hogy a jövőben nem tesznek ki üveg- és kerámia poharakat, csészéket a dolgozók részére. Ehelyett a Tesla mostantól újrahasznosítható poharakat használ.