Balatoni stégek ellenőrzése: szigorú szabályok és bírságok, drámai életmentések a közelben

A Balaton partján folytatódik a vízügyi hatóságok által végrehajtott ellenőrzés, mely során több tucatnyi stégkaput távolítottak el, különösen a déli parton. A szabálytalan kapuk eltávolítására felszólító levelek hatására a legtöbb tulajdonos maga hajtotta végre a munkálatokat.

Az elmúlt két hétben a Hírbalaton beszámolója szerint több tucat stégkaput szabadítottak meg a lezárt kapuiktól, elsősorban a déli parton. A tulajdonosok többsége a felszólító levelek hatására maga szerelte le a kapuit, de a kaputartó rudak és lécek a helyükön maradtak. A civilek segíthetik a vízügy munkáját, ha figyelemmel kísérik, hogy a kapuk ne kerüljenek vissza a stégekre.

Június végén felhívásokat helyeztek ki az illegális stégkapukra a déli parton, amelyek szerint az érintett tulajdonosoknak öt nap állt rendelkezésükre a kapuk elbontására. Amennyiben ezt nem teszik meg, a vízügy bontja el őket, méghozzá a tulajdonos költségén. Ha egy bejáróstég nem rendelkezik engedéllyel, azt is elbontják, engedélyezett stégek esetén csak a kaput kell eltávolítani.

A Balatonon tilos a közterületről a vízbe vezető stégekre kaput vagy kerítést helyezni, de ezt a jogszabályt hosszú éveken át nem tartatták be. Az első lépés a szabálytalan kapuk eltávolítása, de a hatóságok a szabálytalanul létesített stégekre is odafigyelnek.

A Balaton és környéke nem csak a stégek miatt került a hírekbe. Egy Veszprém vármegyei strandon drámai életmentés történt, ahol egy 60 év körüli férfi összeesett. A strandon dolgozó vízimentő azonnal a férfi segítségére sietett, és megkezdte az újraélesztését, melynek köszönhetően még a mentők kiérkezése előtt sikerült stabilizálni az állapotát. Az Országos Mentőszolgálat stabil állapotban vitte kórházba a beteget. Nem ez az egyetlen eset, július elején Balatonederics strandján is sürgősségi mentőhajót riasztottak egy 50 éves nő újraélesztéséhez, akit szintén stabil állapotban szállítottak kórházba. Ezek az esetek is rávilágítanak a vízimentők és a mentőszolgálatok fontos szerepére a vízparti biztonságban.