Szentesi Éva: Annyira szerettem volna elszakadni a ráktól

Tavasszal újra kiújult Szentesi Éva rákbetegsége, az írót azóta megműtötték, s már a felépülés útjára lépett. A Fókusz stábjának adott interjúban beszélt az elmúlt időszak nehézségeiről és arról, hogy mentálisan hogyan küzd meg a betegséggel.

Szentesi Éva nem tudja elképzelni, hogyan lehet ép elmével kibírni a rákbetegséget, és tudatosan harcol az ellen, hogy a betegség mentálisan mélybe rántsa. Az író arról beszélt, hogy szeretett volna elszakadni a ráktól, és nem akar a rákos lányként, a túlélőként azonosulni, aki megküzdött a daganattal. "Úgy látszik, nekem ez az utam" - fogalmazott az írónő.

A rák ugyanott jelent meg újra márciusban, ahol évekkel ezelőtt először is kiújult. Az orvosok szerint elképzelhetetlen volt, hogy a tumor 9 év után visszatérhet, de sajnos tévedtek.

Szentesi Éva hétórás műtéten esett át, amelyről a 24.hu is beszámolt. Az író elmondása szerint már jobban van, bár a járása még nehezített, és a bal lábában a vérkeringés nem 100 százalékos. A következő vizsgálat július 22-én lesz, amikor is kiderül, milyen rehabilitáció vár rá.

Az író átértékelte a közéleti szerepvállalását is. Úgy érzi, nincs szüksége arra, hogy közügyekben megszólaljon, és nem kíván többé véleményeket írni vagy tüntetéseken szónokolni, mivel ezek a tevékenységek nem építették, hanem inkább lerombolták. "Ettől nem leszek több, ezt az energiát nem akarom kifelé áramoltatni" - mondta Szentesi Éva.

Szentesi Éva elmondta azt is, hogy a műtét után három napig nem tudott kommunikálni a családjával sem, és megfordult a fejében, hogy soha nem fog hazatérni. Nagyon sokat segített neki családja, barátai és partnere, és gyakran beszélgetnek arról, hogy ők hogyan éreznek, mert nyilván számukra sem könnyű egy ilyen helyzet. Az írónő már lassan egy hónapja hazatért a kórházból, és arról vallott, hogy jobban érzi magát.