Százszázalékos foglalkoztatottság a börtönökben

A kormány bejelentése szerint a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben minden fogvatartott tanul vagy dolgozik, így a foglalkoztatottság százszázalékos a börtönökben.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette, hogy ma már senki sem ül tétlenül a börtönökben, minden fogvatartott tanul vagy dolgozik. A kormánypárti politikus Pálhalmán, a büntetés-végrehajtás helyi vetőmagüzemének átadóján hangsúlyozta, hogy a kormány 2010-ben tűzte ki célul, hogy minden munkaképes fogvatartott dolgozzon.

Az MTI szerint a fogvatartottak munkavégzése révén hozzájárulnak a saját fogva tartásuk költségeihez, és ezáltal segítséget kapnak a társadalomba való visszailleszkedéshez, különféle szakmák elsajátításával és a munka világának megismerésével.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a pálhalmai börtön mellett működő mezőgazdasági üzem, amely több mint 4000 hektáron gazdálkodik és rabok munkájára épít, a fejlesztés révén a jövőben még precízebben és hatékonyabban tud majd működni.

Dickmann Irén ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese hangsúlyozta, hogy a börtönökben zajló foglalkoztatás fő célja, hogy minél több fogvatartott vissza tudjon integrálódni szabadulása után a munka világába. Ehhez minden segítséget megadnak, szakmai képzéseket szerveznek, illetve munkát is biztosítanak.

Az államtitkár szerint nem csak az a fontos, hogy a rabok dolgozzanak, hanem az is, hogy a munkájuk kézzelfogható eredményeket hozzon. Az ezredes hozzátette, hogy országosan tíz gazdasági társaságuk van, ebből négy mezőgazdasági profilú, és összesen több mint 11 ezer hektáron gazdálkodnak.