„Turisták, kifelé a környékünkről” – terjed a tömegturizmus elleni tüntetéshullám Spanyolországban

Spanyolország számos nagyvárosában utcára vonultak az emberek a tömegturizmus ellen, legutóbb Barcelonában háromezer ember tiltakozott. A helyiek egyre nagyobb ellenállást mutatnak a turisták által okozott problémákra, mint a túlzsúfolt közterek, tömegközlekedés és a helyi vállalkozások haldoklása.

Barcelonában, amely Spanyolország legnépszerűbb idegenforgalmi úti célja, tavaly több mint 12 millió turista fordult meg, és a helyieknek egyre jobban elegük van a helyzet miatt. Málagában 15 ezres tömeg tüntetett, ahol a helyi lakosok mellett más érintett városokból is érkeztek tiltakozók, mint például Cádiz, Granada vagy Sevilla. Az emberek olyan transzparenseket emeltek, amelyeken olyan feliratok szerepeltek, mint „Idegennek érezzük magunkat a saját városunkban” vagy „Málagában élni akarunk, nem túlélni”. A demonstrációt ötven szervezet is támogatta, köztük a Greenpeace környezetvédői, de a brit lap szerint szélsőjobbosok is megjelentek, akiket azonban elzavartak.

A lakhatási problémák a fő gondok közé tartoznak, mivel a turistáknak kiadott lakások miatt a helyiek egyre inkább kiszorulnak a városközpontokból. Málaga az ingatlanpiac virágzása miatt került a jelenség gyújtópontjába, ahol a lakásokat gyakran befektetők veszik meg, vagy olyanok, akik turistáknak adnák ki. Catherine Powell, az Airbnb lakáskiadási ágának globális vezetője szerint Málaga a legtöbbet keresett úti céljuk. Curro Machuca, a málagai bérlőket képviselő szervezet tagja szerint a turisztikai iparban dolgozók nem engedhetik meg maguknak a bérlést saját városukban.

Granada Albayzín negyedében, amely UNESCO-világörökség része, szintén problémák vannak, annak ellenére, hogy a város nem tengerparti. Olalla Luque Colmenero, a negyed érdekvédelmi-lakossági szervezetének képviselője szerint a világörökség nemcsak az építészetet, hanem a benne élő emberek által létrehozott hagyományokat is jelenti.

Barcelonában a városvezetés bejelentette, hogy a tízezer legális turistalakás lejáró engedélyeit nem tervezik meghosszabbítani. Az aktivisták szerint azonban ez nem elég a tömegturizmus megállításához. Martí Cusó aktivista szerint a városnak nem kellene évi 80 millió eurót költenie a reklámozására külföldön.

A Baleár-szigetek vezetője, Marga Prohens szerint a szigetcsoport elérte a határait, ezért korlátozzák a hatalmas üdülőhajók kikötését és az utcai alkoholfogyasztást. Tenerife szigetén is többezres tüntetések voltak.

Tavaly rekordszámú, 85,3 millió külföldi turista érkezett Spanyolországba, ezzel a második leglátogatottabb ország lett Franciaország mögött. Az Elcano Intézet szerint idén már 16,1 millió turista érkezett az országba, és a főszezon kezdetével ez a szám még nőhet. 2025-re 260-nál is több új szálloda megnyitásával terveznek, főleg a legfelkapottabb régiókban, mint Madrid, Málaga, Valenciában és a Kanári-szigeteken.

Az OECD adatai szerint Spanyolországban az egyik legkevesebb a szociális bérlakások aránya, miközben a spanyol jegybank szerint 600 ezer új lakásra lenne szükség csak a fiatalok lakásigényének kielégítésére. Isabel Rodriguez spanyol lakhatási miniszter szerint 1,5 millió lakásra is szükség lenne.

: article-1