A levegőből készült vaj és sajt forradalma

A kaliforniai Savor startup forradalmi megoldást kínál az állattenyésztés okozta környezeti problémákra: a levegő szén-dioxidját felhasználva állít elő vajat és más zsíralapú élelmiszereket, mint például tejet és sajtot.

Az állattenyésztés jelentős mértékben hozzájárul a világ üvegházhatású gázkibocsátásához, körülbelül 14,5 százalékkal. A népesség növekedése és az állati eredetű termékek iránti kereslet emelkedése miatt ez a probléma egyre súlyosabbá válik. Emellett a vegán élelmiszerek iránti kereslet is nő az állatvédő mozgalmak és az ételintoleranciával diagnosztizált személyek számának növekedése révén.

A Savor vállalat, melyet Bill Gates is támogat, egy olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a zsírmolekulák laboratóriumi előállítását állatok bevonása nélkül. A zsírok és olajok, amelyek szén, hidrogén és oxigén láncszerű elrendezéséből állnak, a levegő szén-dioxidjából, hő és hidrogén felhasználásával készülnek.

Egy 2023-ban megjelent tanulmány szerint a Savor által alkalmazott módszerrel előállított étkezési zsírok kémiai szintézise jelentősen alacsonyabb széndioxid-kibocsátással jár, kilogrammonként csupán 0,8 g széndioxid-egyenértékkel, szemben a Brazíliában vagy Indonéziában előállított pálmaolaj több mint 1,5 g széndioxid-egyenértékkel kilogrammonként.

A kutatók szerint a technológia könnyen skálázható és gyorsan bevezethető az élelmiszeriparban, azonban a fogyasztók meggyőzése és a termékek költséghatékony előállítása jelentheti a legnagyobb kihívást a széleskörű elterjedés szempontjából.