Giuliani csődeljárása megszűnt, peres eljárások folytathatók

Pénteki bírósági döntés értelmében Rudy Giuliani csődeljárását megszüntették, ami nyitva hagyja az utat a rágalmazás, szexuális zaklatás és egyéb követelések miatt ellene indított perek előtt.

A volt amerikai elnök, Donald Trump ügyvédjeként ismertté vált Giuliani tavaly decemberben csődvédelmet kért, miután egy washingtoni bíróság 148 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte. A kártérítést két georgiai választási alkalmazottnak kell megfizetnie, akiket Giuliani azzal vádolt meg, hogy manipulálták a 2020-as elnökválasztás szavazatait, amit végül Joe Biden nyert meg.

A csődeljárás felfüggesztése ideiglenesen megakadályozta, hogy a választási bizottságok tagjai behajtsák a nekik járó kártérítést, és befagyasztotta azokat a pereket is, amelyek Giuliani Trumpnak nyújtott jogi szolgáltatásaihoz kapcsolódtak. Emellett fennállt a veszélye annak is, hogy további kártérítéseket ítéljenek meg ellene.

A mostani ítélet értelmében azonban a perelők újra mozgósíthatják jogi erőforrásaikat Giuliani ellen. Habár az 80 éves volt ügyvéd még fellebbezhet a 148 millió dolláros rágalmazási ítélet ellen, a csődeljárás megszűnése új fejezetet nyit a jogi küzdelmek sorában.

Giuliani nem csak a georgiai választási munkások felé tartozik kártérítéssel. Noelle Dunphy, egykori alkalmazottja szexuális zaklatással és bérének ellopásával vádolta meg, továbbá két szavazógépgyártó cég, a Dominion és a Smartmatic is rágalmazásért perelte be.

A vádak ellenére Giuliani mindvégig tagadta az őt ért vádakat, és állítása szerint nem követett el semmilyen jogsértést.