Romániai erdőtüzek: A Vaskapu-szoros erdeje lángokban

Romániában a hőség miatt egyre több a tűzeset, és a Vaskapu-szoros természetvédelmi területén már egy hete tombolnak a lángok. Az elmúlt 24 órában összesen 195 tűzesetről érkezett jelentés, melyek közül 138 tarlótűz volt. A Konstanca megyei Poarta Alba településen egy idősotthon lakóit kényszerülték evakuálni, mivel a közelben lévő mezőn pusztító tűz fenyegette az épületet. A tűzoltók, akik 25 kilogrammos védőfelszerelésben dolgoztak, hét óra alatt oltották el a tüzet, amely 450 hektáron égett.

Szatmárnémetiben egy kartonhulladékok tárolására használt csarnoknál is tűz ütött ki, ahol a tűzoltók 18 órán át küzdöttek a lángokkal.

A Vaskapu-szorosnál nyolc napja dühöng a tűz, és eddig 250 hektár tűlevelű erdőt pusztított el. A tűzoltók nehezen tudják megközelíteni a nehezen járható, meredek és sziklás területeket. A lánglovagokat három megyéből riasztották, és négyen sürgősségi osztályra kerültek a hőség miatt bekövetkezett elájulásuk után.

A tűzoltók munkáját a hadsereg is segíti, két Spartan C-27-es repülőgéppel és egy Black Hawk helikopterrel, amelyeket a belügyminisztérium bocsátott rendelkezésre. A helikopter egy nap alatt 73-szor dobott le 2 és fél tonna vizet, míg a repülőgépek háromszor fordultak, és alkalmanként öt darab ezerliteres víztartályt ejtettek a tűz sújtotta területre.