Robert Fico merénylet fenyegetésről és politikai állásfoglalásról beszélt

Robert Fico, a szlovák kormányfő egy friss videóban figyelmeztetett, hogy újabb politikai merénylet történhet, és kijelentette, hogy pártja, a Smer nem csatlakozik Orbán Viktor által alapított európai pártcsaládhoz.

Robert Fico csütörtökön egy videóban beszélt arról, hogy fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődhet az ellene elkövetett merénylet. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy nem kíván csatlakozni Orbán Viktor és társai által nemrég létrehozott európai pártcsaládhoz.

A kormányfő nemrégiben vett részt az első kormányülésen a merénylet óta, és egy közösségi médiás bejegyzésben azt írta: „Kedves progresszív liberális média és ellenzék, sajnálom, hogy túléltem, de visszatértem”.

Fico a videóban azt állította, hogy a támadója, Juraj Cintula, aki május 15-én többször is meglőtte, ellenzéki aktivista volt, és ezzel kapcsolatban „tucatnyi bizonyítéka” van. Azt is hozzátette, hogy az ellenzék gyűlöletet terjeszt, és ha még egy ilyen támadás történik, az ő felelősségük lesz.

„Az ellenzék július 5-e után merénylethez hasonló cselekmények elkövetésére buzdítja aktivistáit. Abban, hogy ezek a támadások be fognak következni, egy másodpercig sem kételkedem” – mondta Fico, bár nem részletezte, hogy pontosan mivel kelt gyűlöletet szerinte a szlovák ellenzék.

A szlovák kormányfő továbbá kijelentette, hogy pártja, a Smer nem fog csatlakozni a Patrióták Európáért képviselőcsoportjához. Fico szerint a Smer európai parlamenti képviselői valószínűleg egyetlen frakciónak sem lesznek a tagjai. A Világgazdaság szerint kifejtette, hogy a pártja nem ért egyet a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának számos álláspontjával, és csak bizonyos feltételek teljesítése esetén lennének hajlandóak visszaülni a frakcióba. Ha ezeket nem kapják meg, akkor inkább függetlenek maradnak az egész EP-ciklusban.

Fico szó szerint kizárta azt is, hogy máshova üljenek át, hangsúlyozva, hogy a Smer-SD nem fog olyan európai pártcsaládhoz csatlakozni, amelynek „semmi köze” a baloldali politikához és a szociáldemokráciához.